Vrijwilligers Glasvezel De Wolden hebben even adempauze

Foto: GDW

De vrijwilligers van Stichting Glasvezel De Wolden hebben even een, welverdiende, adempauze.

nu of nooit

In de weken voorafgaand aan De Datum, de dag waarop er voldoende abonnementen voor het aan te leggen glasvezelnetwerk ingeschreven moesten zijn, leken ze wel overal tegelijk te zijn: de met paarse petjes en dasjes uitgedoste vrijwilligers van Glasvezel De Wolden. Hier en daar in het pilot-gebied werd al gekscherend over de “Glasvezel-Jehova’s” gesproken. De Paarse Petten-brigade had ook een stevige klus te klaren: overtuig de inwoners van je eigen gemeente van nut en noodzaak van snel internet.

Dat laatste is gelukt en nu mogen ze even op adem komen. Er wordt nog wel in kleine groepjes vergaderd en overlegd, er moet immers na de zomervakantie aangelegd worden en dat kan alleen met de nodige voorbereiding, maar alle dagen langs de deuren en inschrijfavonden houden, dat hoeft nu even niet meer.

photo_2016-03-11_18-59-08

Wie?

Wie zijn eigenlijk die vrijwilligers van Glasvezel De Wolden? Zijn ze ook te herkennen zonder die paarse outfit? Praten ze dag en nacht over Mbits, providers en aansluitingen? En hoe vinden al die glasvezel-fans elkaar? de-wolden.nieuws.nl stelt de komende weken een aantal “glasvezelaars” aan u voor. We beginnen met Berend Lubbinge.

“Begin 2015 werd  Glasvezel De Wolden op gestart.  Ik heb toen nog  geen actie in ondernomen, ook al omdat er in de krant een foto gepubliceerd werd met wel  35 personen. Ik dacht: die redden zich wel”, vertelt Berend die verder ook nog ander vrijwilligerswerk doet, ander andere bij het Drents Landschap. “In het voorjaar van 2015 sprak ik een kennis in het buitengebied woont en die een vrijwilliger van Glasvezel De Wolden over de vloer had gehad  om hem te interesseren voor aanleg van glasvezel  in De Wolden. Hij vertelde dat hij een intentieverklaring had ondertekend omdat glasvezel voor de gemeente ontzettende belangrijk was en dat schudde mij ook wakker. Ik heb  nog diezelfde avond online een intentieverklaring getekend en kreeg een bevestigingsmail waarin vermeld stond dat er nog vrijwilligers gezocht werden. Daarop heb ik meteen contact gezocht via de mail.”

Lees ook:

Door bewoners, voor bewoners

En hoe gaat zoiets dan verder, je vertelt dat je wel wilt helpen, en dan? “De vrijwilliger die mijn mail behandelde, was blij met mijn aanmelding  en vroeg of ik bij een vergadering aanwezig wilde zijn”, legt Berend uit. “En met elke vergadering groeide bij mij de interesse, voor mij ging er een geheel nieuwe wereld open!” verklaart  Berend. “

Wat hem bijzonder aansprak was het motto “door bewoners, voor bewoners”. Dat een aantal inwoners van De Wolden hun schouders hadden gezet onder een plan om  glasvezel aan te leggen in heel De Wolden, en dat allemaal met vrijwilligers. Berend werkte mee aan het verzamelen van de intentieverklaringen waarmee de inwoners van De Wolden konden aangeven interesse te hebben in een aansluiting op een eventueel  aan te leggen glasvezelnetwerk.

864x486

“Ik heb ook de veegactie meegemaakt waarbij we gewoon langs de deuren gingen bij mensen die nog niet hadden ingetekend.  Eigenlijk raakte ik steeds alleen maar enthousiaster. Naar aanleiding van die veegactie werd  er een nieuwsbrief gestuurd naar iedereen die een intentieverklaring had getekend. Maar er was één probleem: een aantal mensen had hun e-mailadres niet genoteerd op het formulier, of ze hadden zo slecht geschreven dat het niet leesbaar was of ze hadden (nog) geen e-mailadres. Die groep kreeg dus geen nieuwbrief  en zou dan dus ook niet meer op de hoogte zijn van waar Glasvezel De Wolden mee bezig was. Dat vond ik erg jammer dus toen heb ik gezegd: dan ga ik er toch even langs, bel aan, vraag om het e-mailadres en ga weer verder,” vertelt Berend en hij begint te lachen: “Ik kreeg de lijst toegestuurd en het waren  860 adressen!!”

 

Lees ook:

DSCF6424

Knelpunten

Maar dat kon wat Berend betreft de pret niet drukken en hij ging op pad. “Best mooi hoor”, stelt hij vrolijk. “ Ik kon tegelijk alle vragen die mensen hadden, noteren . En ik kwam de knelpunten natuurlijk ook direct tegen. Zoals dat de mensen in het gebied in en rond Linde en Drogteropslagen  een  internetsnelheid hebben waar je tegen kunt lopen. Maar ook de verhalen van boeren die ’s nachts uit bed moeten om de gegevens over hun vee te uploaden en bestellingen te  doen omdat ’s nachts de kans dat er wel genoeg Mbits beschikbaar zijn, groter is. Of een boer waarvan 2 kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan die thuis vechten om de internetaansluiting om hun huiswerk te kunnen maken,“ herinnert hij zich.

Nieuwe bord in Koekange

Gelijkheid

En wat haalt Berend zelf uit al zijn werk voor Glasvezel De Wolden? “Ik vind het mooi dat ik als persoon nu deel uitmaak van Glasvezel De Wolden.  Daar wordt ik enthousiast van, daar gaan wij gezamenlijk  een mooi project van maken en we zorgen ervoor dat De Wolden het snelste en beste glasvezelnet heeft in Nederland.  Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat iedereen ( in de kernen maar ook in de buitengebieden) kan worden aangesloten, dus dat elke bewoner in De Wolden gelijk wordt behandeld. Dat is trouwens ook zo binnen Glasvezel De Wolden. Iedereen respecteert elkaar en we werken samen toe naar een sneller internet met alle geneugten die daarmee samenhangen in de moderne wereld. De toepassingen van glasvezel zijn enorm. Ik verheug me er nu al op!”, besluit Berend.

Volgende week komt een andere vrijwilliger van “GDW” aan het woord: Henk Spoel mag dan zijn affiniteit met glasvezel verwoorden.

 

_MG_0043_DxO (1)

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen