Eerste meters glasvezel in de grond

Foto: MJ Jonkers

Vandaag is het dan gebeurd: de schop is de grond in gegaan voor de aanleg van glasvezel in De Wolden. RTV Drenthe was erbij, maar DeWoldenNieuws natuurlijk ook.

DSCF6516 (Large) DSCF6456 (Large)

Forellenvisvijver de Woldstek is de plek waar symbolisch het eerste stukje glasvezelkabel de grond in gaat. Na een korte speech van Gerhard Kippers, directeur van de stichting Glasvezel De Wolden, worden de schoppen uitgedeeld en moet er gewerkt worden! Margriet Hilbrink van de Woldstek, Eddy Veenstra (RENDO), wethouder Jan ten Kate en Gerhard Kippers mogen een sleuf(je) graven voor het eerste stukje glasvezel dat de grond in gaat.

DSCF6468 (Large)

Margriet vertelt later dat ze niet kan wachten tot de aansluiting op het snelle glasvezelnetwerk daadwerklijk plaatsvindt. “We hebben het zelf hard nodig, bijvoorbeeld voor het huiswerk van de kinderen, dat moet vaak via internet en dat kan dan vaak niet, maar voor ons bedrijf zitten we er ook echt om te springen. Als ’s zomers onze campinggasten gebruik willen maken van onze WiFi dan kan ik meteen niet meer werken en bovendien is het zo dat met 2 of 3 gasten ons internet meteen overbelast is en de volgende die ook wil internetten, pech heeft”, legt ze uit. “Eén van onze kinderen vroeg pas of we niet een abonnement op Netflix konden nemen” Margriet schatert het uit. “Alsof wij dat kunnen bekijken hier met dit internet!” Maar straks als het glasvezel er ligt natuurlijk wel, en dan kunnen de gasten van de minicamping De Woldstek ook meegenieten van de grenzeloze mogelijkheden die de glasvezelaansluiting biedt.

DSCF6492 (Large)

Gerhard Kippers en Jan ten Kate leggen op hun beurt voor de camera van RTV Drenthe nog een keer uit waarom glasvezel zo belangrijk is voor De Wolden en waarom de inwoners het heft in eigen hand hebben genomen voor de aanleg daarvan.

DSCF6509 (Large)

Het pilot-gebied wordt nu dus aangesloten. Omdat de kast van waaruit de allereerste aansluiting wordt afgetakt langs het spoor bij Koekange staat, is het gebied iets groter geworden dan oorspronkelijk gepland was waar de inwoners van het gebied natuurlijk heel blij mee zijn.

De kast waar alles mee begint!

Er komen nog meer informatie- en inschrijfavonden, onder andere op de lagere scholen in het pilot-gebied. “Iedereen is welkom op onze informatie-avonden” legt Kippers nog maar eens uit, “ook mensen die buiten het pilot-gebied wonen. We leggen daar uit hoe alles in zijn werk gaat, waarom de aansluitingen  gratis zijn, dat de mensen verder echt alleen maar hun abonnement bij de provider hoeven te betalen en natuurlijk een klein bedragje aan borg voor de apparatuur die de provider plaatst. Mensen kunnen een abonnement nemen waar TV, telefoon, internet, gewoon alles in zit, maar wie alleen internet wil en gewoon zijn oude radio- en tv-aanbieder wil houden, kan dat natuurlijk ook doen. In principe ben je vrijwel altijd goedkoper uit.” Op de informatie-avonden zijn ook altijd de providers aanwezig om vragen te beantwoorden en er is een bord met een proefopstelling van alle drie de providers waarop te zien is hoe het kleine doosje er uit ziet dat iedereen in de meterkast krijgt en wat de providers verder aan apparatuur gebruiken.

DSC_2115 (Large)

Voorafgaand aan en tijdens de aanleg in het pilot-gebied moeten wel voldoende abonnementen verkocht worden, anders verliezen de investeerders het vertrouwen in het project en kan de rest van De Wolden niet aangelegd worden. Wie graag een glasvezelnetwerk in heel De Wolden aangelegd ziet worden, doet er dus goed aan om nu al vast een abonnement af te sluiten, legt Kippers uit. “Het zou toch jammer zijn als straks de scholen in de dorpen dicht moeten en de bedrijven wegtrekken omdat we hier geen goed internet hebben!” besluit hij.


       DSCF6510 (Large)

 

 

Reacties