Met brullende motor door de modder razen

Autoblubbering, het woord alleen laat al veel wenkbrauwen vragend omhoog gaan: “auto wat?”

Blubber, modder, drek

Blubbering, mud racing:  met je zelf gebouwde moddermonster op vier wielen door een baan vol blubber zien te scheuren en dan maar zien we het verst komt. Ongekend populair en wie gaat kijken, begrijpt meteen waarom.

DSCF0013 - kopie                             DSCF9990 - kopie

Het is de combinatie die het ‘m doet. Het overweldigende geluid van een wedstrijdterrein vol brullende motoren. Drie blubberbanen waar allerlei soorten auto’s van een tot moddermonster verbouwde Eend tot Mad Max-achtige open voertuigen doorheen proberen te scheuren, wat soms met daverend geweld lukt maar vaak ook halverwege de baan eindigt in opspuitende modderfonteinen naast een auto die zich steeds verder ingraaft.

DSC_0018         DSC_0010 - kopie

Wie het haalt, wordt bejubeld en kan rekenen op veel applaus, wie het niet haalt wordt weggesleept. Stoere meiden staan klaar om in de modderbak te springen en haken de sleepkabel van de auto vast aan de trekker die al klaar staat. Als de auto nog rijdt, is een “lift” van de trekker de baan uit meestal al voldoende maar soms moet er een kraan aan te pas komen om de gestrande auto weer op z’n plaats te brengen.

Met wat hulp de baan uit       Afgevoerd

Wie de “volle bak” haalt mag later nog een keer  telkens wordt daarbij de “aanloop” die de auto’s mogen nemen voor de modderbak korter. Degene die bij de kortste aanloop toch nog het verst weet te komen, is de winnaar.

Grande 4 x 4

Natuurlijk wordt er gereden in verschillende klassen. We nemen zelf een kijkje bij een deelnemer aan de klasse “Grande 4 x 4”. De speaker, die zijn bijnaam ”de stem zonder rem” moeiteloos waar maakt, heeft het al een paar keer aangekondigd: vandaag rijdt Jeffrey Klinkien  mee, de zoon van de bekende Wolter Klinkien die al heel wat overwinningen op zijn naam heeft staan in de blubbering-wereld. Wolter is een bekende en graag geziene deelnemer met zijn appelgroene zelfgebouwde moddermonster.

DSCF0056         DSCF0034 - kopie

 

Ongeluk

Klinkien senior heeft al eens duizenden toeschouwers op slag doodstil weten te krijgen door in de blubberbak over de kop te slaan en met auto en al in de blubber te verdwijnen. De hulpdiensten kregen hem de auto niet uit en op het plots doodstille wedstrijdterrein was de spanning te snijden. Toen hij meer dood dan leven uit de auto gesleurd werd en weer op zijn benen kon staan, brak tot grote opluchting van het publiek door het dikke moddermasker heen de bekende grijns weer door en kwam de eerste grap alweer uit zijn mond. Het had er om gespannen, maar hij was er weer.

De Klinkiens

En nu mag Jeffrey dus. Sinds de auto 4 x 4 is, is het zijn beurt. Zo is het afgesproken dus zo gebeurt het ook. De hele familie is meegekomen, vader Wolter is druk bezig met de auto, de speaker roept voor de zoveelste keer om dat “Jeffrey-de-zoon-van” dadelijk zal starten. Op mijn vraag of hij zenuwachtig is, antwoord Jeffrey met een aarzelend “Neuhh, meer benieuwd, hoe het zal gaan he!”

Hij is er helemaal klaar voor

Het appelgroene monster komt keer op keer moeiteloos de hele baan door. Tussen de races door staat Wolter Klinkien steeds klaar om de auto weer schoon en fit voor de volgende race te hebben en nog wat te sleutelen als dat nodig is.

DSCF0083 - kopie  Nog even snel wat aanpassen  DSCF0045 - kopie DSC_0009

Ook de laatste race is voor Jeffrey geen probleem. Ondanks de korte afstand voor de modderbaan stuurt hij het appelgroene moddermonster met een oorverdovend brullende motor naar de overkant.  In het rennerskwartier parkeert hij de rokende, stomende wagen en stapt met een tevreden grijns uit. Felicitaties van de fans, een omhelzing van zijn opgeluchte moeder en even later een groepje jongens dat om een handtekening komt vragen.

"Bent u meneer Klinkien? Echt waar? "

Nog even en de rollen zijn omgedraaid binnen de familie Klinkien. Wolter zit er niet mee. Als we vragen hoe hij de race vond gaan grijnst hij: “Tsja ik altijd maar denken dat het aan de bestuurder lag als het goed ging, maar blijkbaar ligt het aan de auto!” Voor wie ook wel eens een autoblubberng-wedstrijd wil meemaken: op 22 augustus kan in Westerhaar genoten worden van brullende motoren in de blubber!

Toeziend oog van Klinkien senior
Toeziend oog van Klinkien senior

**Natuurlijk zijn er ook video’s van de verschillende deelnemers die door de modderbak razen, die worden zo snel mogelijk ook geüpload**

Lees ook:

Reacties