Zwemplas bij Blijdenstein is een steiger rijker, stichting Engelgaarde zit in de lift

05 okt , 8:03 Nieuws
pn04102024 meppel engelgaarde4
Artizzl Media / Peter Nefkens
Meppel/Ruinerwold – Er melden zich steeds meer personen aan voor de stichting Engelgaarde, die het beheer van de zwemplas tussen Meppel en Ruinerwold in handen heeft. Die blijde constatering deed voorzitter Jaap Rumph vrijdagmiddag tijdens de jaarlijkse Bockbierborrel. De actieve club mensen realiseerde ook iets nieuws: een fraaie steiger bij het strandje.
De steiger, die overigens heel wat voeten in de aarde had, werd gerealiseerd mede dankzij een gulle gift van bijna 5000 euro van de Rotary Meppel, als resultaat van de jaarlijkse Reestrally. Maar om de steiger uiteindelijk ter plekke te krijgen, was ook de hulp van onder meer loonbedrijf Oosterhuis in Nijeveen nodig, van W2 Support haveninrichting uit Genemuiden en stichting Burgerweeshuis in Meppel.

Rode plankton geconstateerd

Rumph keek terug op een mooi jaar, waarin weer veel werd gerealiseerd. Iets minder dan een jaar geleden werd door vrijwilligers een open plek gerealiseerd, begin dit jaar schrok het bestuur zich een hoedje. Er werd zogeheten planktotrix geconstateerd in het water van wat ooit het Gat van Blijdenstein was. „Terwijl het water altijd kraakhelder is, was het nu helemaal roodgekleurd. Wij vroegen ons af of je daar in kon zwemmen en hebben maar bordjes opgehangen als waarschuwing”, vertelt Rumph. „We hebben laten uitzoeken wat deze rode plankton was, het schijnt vooral in Zwitserse bergmeertjes voort te komen wanneer de onder- en watertemperatuur van het water nagenoeg gelijk zijn. Nou, de rode kleur verdween net zo snel als die gekomen was.”

Strandje met meer allure

In juni gingen Jaap Rumph en collega-bestuurslid Henk Ovinge op zoek naar een goede ponton. Ze kwamen via het bedrijf W2 Support uit Genemuiden uit bij een exemplaar van acht ton uit Limburg, maar de prijs ervan viel enigszins tegen. Daar kon wel over onderhandeld worden en nadat Oosterhuis was geregeld voor de plaatsing, leek het er van te gaan komen. „Maar het gevaarte bleek geen acht ton, maar liefst twintig ton te wegen: 20.000 kilo. Het is uiteindelijk goed gekomen”, keek Rumph terug. En zo heeft het strandje wat meer allure gekregen en zijn op dit moment vooral vissers blij.
Engelgaarde heeft sowieso een gemêleerde gebruikersgroep: naast vissers, zwemmers en duikers, zijn er ook jagers vanuit Ruinerwold actief. Ze waren vrijdagmiddag allemaal vertegenwoordigd, net als wethouder Klaas de Vries van de gemeente Meppel. Hij knipte het bijzondere zwemlint op de steiger door. Rumph hoopt met zijn bestuur dat de gemeente na volgend jaar, wanneer de subsidieovereenkomst afloopt, ook bij wil blijven springen. „Want het gaat hartstikke goed allemaal, maar we hebben de gemeente hard nodig; we kunnen het zelf net niet helemaal redden.”