Vertrekkend raadslid Pieter Groot krijgt een lintje: van alle markten thuis

26 sep , 20:00 Nieuws
pn26092024 zuidwolde afscheid pieter groot4
Zuidwolde – Voor zijn 14 jaren als raadslid in de gemeente de Wolden is Pieter Groot uit Ruinerwold vanavond koninklijk onderscheiden. De 60-jarige Groot werd lid in de Orde van Oranje Nassau. Het raadslid van Gemeentebelangen nam niet alleen afscheid van de Wolder politiek, ook stopte hij na liefst 34 jaar et zijn werk op de afdeling anesthesie in het Isala ziekenhuis in Meppel.
Groot is inmiddels begonnen aan een nieuwe loopbaan: voor de gemeente Noordoostpolder is het raadsadviseur en plaatsvervangend griffiier. Hij kreeg de onderscheiding voorafgaande aan de raadsvergadering uit handen van burgemeester Inge Nieruwenhuizen. „Naast raadslid ben je vicefractievoorzitter van Gemeentebelangen. Je voelt je thuis in de beleidsgebieden verkeer en vervoer en riolering. Maar ook in de dienstverlening van de overheid; de inwoner op 1”, aldus de burgemeester.
„Maar eigenlijk ben je wel ‘van alle markten thuis’, in het bijzonder op onderwerpen die Ruinerwold aangaan. Ruinerwold, waar je zelf woont, maar ook actief bent als vrijwilliger, onder andere bij de Oldtimerdag.”

Een grote wending

Nieuwenhuizen sprak van een grote wending in de loopbaan van Groot. „En een lastige beslissing om je raadslidmaatschap op te geven. Na dertig jaar anesthesie in het Isala ziekenhuis gooide jij het roer om, volgde een opleiding aan de Bestuursacademie en dien je nu het openbaar bestuur vanuit deze genoemde nieuwe rol.”
Nieuwenhuizen had een paar kernwoorden paraat om Pieter Groot te definiëren. „Doelgericht kwam als eerste bij mij op. Je weet waar je heen wilt en houdt dat steeds voor ogen. Je kunt anderen overtuigen met argumenten, je bent een goed debater. Je weet waarover je praat, je hebt een goede dossierkennis. Je komt met een goed gefundeerd betoog en je hebt altijd eerst goed geluisterd naar voor- en tegenstanders. Daardoor ben je ook heel duidelijk en stellig hoe je erin staat namens Gemeentebelangen.”

Een kerkwaliteit

Luisteren naar voor- en tegenstanders voordat hij een mening vormt, is volgens de eerste burger een kernkwaliteit die Groot siert. „Dat had je ook duidelijk gedaan in een lastig dossier als Blijdenstede. Verder was je ook nauw betrokken bij de dialoogavond over de verkeerssituatie in Blijdenstein, een dialoogavond waarin inwoners van Ruinerwold actief meedachten en zelfs meetekenden over verbetering van de verkeerssituatie aldaar. En je was lid van de werkgroep vergadersystematiek 4-De Wolden. Deur geven, Deur Spitten, Der op uut, Der op an, komen uit jouw woordenboek. En ze passen ook mooi bij jouw doelgerichte eigen persoonlijkheid.”