Zuidwolde - Maar liefst 89 Coevordenaren verhuisden vorig jaar naar het buitenland. Dat is bijna één op de 400 inwoners van deze gemeente. Uit geen enkele andere Drentse gemeente emigreerden relatief gezien zoveel mensen. In Borger-Odoorn en Noordenveld is een vertrek naar het buitenland juist het minst aan de orde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door verhuisplatform Verhuisoffertes.com.
Naast Coevorden zagen ook de gemeenten Tynaarlo, Emmen en Meppel relatief veel inwoners het land verlaten. In Assen en Emmen keerden daarentegen juist de meeste Nederlanders terug die eerder geëmigreerd waren. Al met al kenden vrijwel alle Drentse gemeenten een positief migratiesaldo. Dat wil zeggen dat het aantal nieuwe inwoners vanuit het buitenland hoger is dan het aantal emigranten. Tynaarlo vormt daarop de enige uitzondering. Alle cijfers zijn te bekijken op Verhuisoffertes.com.
De organisatie vroeg ook duizend Nederlanders naar hun toekomstige verhuisplannen. Ruim een kwart van hen (28 procent) geeft aan in de toekomst wel te willen emigreren. In de meeste gevallen heeft men nog geen concreet idee wanneer zij dit willen. Daartegenover staat dat één op de elf ondervraagden al binnen vijf jaar wil vertrekken. In Drenthe ligt het percentage inwoners met emigratieplannen met 17 procent overigens aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde.
Niet geheel verrassend is België de afgelopen vijf jaar het populairste land voor Nederlanders om naartoe te emigreren. Jaarlijks vertrekken er rond de 5600 Nederlanders zuidwaarts, waar de huizen aanzienlijk goedkoper zijn. Na België is Duitsland het meest in trek, al is het verschil met Spanje niet groot. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten completeren de top-5, zo blijkt uit CBS-cijfers. Gezien de afnemende interesse voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit is de kans groot dat Frankrijk de komende jaren deze plek overneemt. Spanje, Frankrijk en Zweden zijn de afgelopen jaren qua populariteit het sterkst gegroeid.
Opvallender nog dan de regionale verschillen, zijn de verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Dat 60- en 70-plussers weinig behoefte meer hebben om naar het buitenland te verhuizen, valt te begrijpen. Jongeren daarentegen laten een heel ander beeld zien. Zo wil maar liefst 58 procent van de 18- tot 30-jarigen emigreren, waarvan 5 procent zelfs al binnen een jaar. Ook meer dan de helft van de dertigers antwoordt bevestigend op de vraag of zij overwegen naar het buitenland te vertrekken. Het verschil met veertigers en vijftigers - waarvan ongeveer een kwart emigratie wel ziet zitten - is groot.