Gemeente De Wolden introduceert nieuw beleid voor tijdelijke woningen

25 sep , 15:04 Nieuws
pixabay caravan 1892939 1280
Zuidwolde - De Gemeente De Wolden heeft een nieuw beleid ontwikkeld om de woningnood onder starters aan te pakken. Het nieuwe beleid maakt het mogelijk om tijdelijke woningen op particuliere percelen te plaatsen, wat een snelle en flexibele oplossing biedt voor de huidige krapte op de woningmarkt.
Wethouder Gerrie Hempen benadrukt het belang van dit beleid: “Met dit nieuwe beleid kunnen we starters sneller aan een betaalbare woning helpen. Flexwoningen bieden een tijdelijke oplossing totdat er meer reguliere woningen beschikbaar zijn.”

Maximale verblijfsduur

Het beleid stelt dat de tijdelijke woningen maximaal 10 jaar mogen blijven staan. De woningen kunnen zowel koop- als huurwoningen zijn en worden geplaatst door marktpartijen. De flexwoningen moeten voldoen aan bepaalde ruimtelijke kaders, waaronder het waarborgen van een goed leefklimaat voor omwonenden en het voorkomen van belemmeringen voor omliggende percelen.

Voorwaarden

Tijdelijke woningen kunnen sneller gebouwd worden door kortere wettelijke procedures en minder regels. Ze worden vaak op bestaande erven geplaatst, wat de aansluiting op nutsvoorzieningen vergemakkelijkt en de kosten verlaagt. De woningen mogen maximaal 40 m² groot zijn, wat aansluit bij de behoeften van starters en ervoor zorgt dat bewoners op termijn doorstromen naar reguliere woningen.

Inspraak en participatie

Het conceptbeleid ligt zes weken ter inzage voor inspraak. De gemeente nodigt alle belanghebbenden uit om hun zienswijzen in te dienen. Na verwerking van de inspraakreacties kan het beleid worden aangepast voordat het definitief wordt vastgesteld.
Het aangepaste beleid voor tijdelijke woningen is een van de resultaten van de woningbouwimpuls van de Gemeente De Wolden. De gemeente zet zich in voor een betere planning en ontwikkeling van woningbouw door nauw samen te werken met initiatiefnemers en andere belanghebbenden. Dit leidt tot kortere proceduretijden en een gestroomlijnd proces voor iedereen die betrokken is. Het doel is om snel en efficiënt nieuwe woningen te realiseren, passend bij de behoeften van de gemeenschap en de ontwikkelingen op de woningmarkt.