Dedemsvaart - Zorgaanbieder De Voart in Dedemsvaart heeft in betrekkelijk korte tijd een prima naam opgebouwd. “Wij sluiten aan bij de kracht van de mensen, niet bij de beperkingen”, verklaart Herman van Hedel, manager zorg en kwaliteit, het succes van De Voart.
“Wij willen deze visie trouw blijven. De lijnen zijn kort, daar zijn we groot mee geworden. We zijn gelijkwaardig, betrokken en lokaal.” Aimy Benjamins is begeleider dagbesteding en sluit aan bij de woorden van Herman: “De mens staat altijd centraal.”
Ramon Bosch, manager financiën en organisatie, vertelt: “De Voart bestaat sinds 2014 en ontstond vanuit het voormalige restaurant De Voart. Daar werd dagbesteding geboden aan twee mensen van Stichting Philadelphia. Toen het restaurant dicht ging, opperde een lokale ondernemer om een stichting op te richten.” Deze ondernemer en Ramon Bosch zetten dat in gang. “We begonnen met tien cliënten, inmiddels zijn er 80 tot 85 deelnemers.”
Ging het eerst om dagbeleving en dagbesteding, later kwam er de 24-uurs zorg bij in de vorm van begeleid wonen en ambulante zorg. In De Plompschuur aan de Langewijk wordt dagbeleving en dagbesteding geboden. Herman van Hedel legt uit: “Dagbeleving is voor degenen voor geen ontwikkeldoelen zijn gesteld. Dat kan bijvoorbeeld gaan om ouderen al dan niet met dementie. Bij dagbesteding wordt wel gewerkt aan ontwikkeling. Het kan gaan om het zelfstandiger worden en het leren van sociale vaardigheden.” Aimy voegt eraan toe: “Voor sommigen is het een opstapje naar werk.” Herman vertelt, dat een aantal mensen vanuit begeleid wonen naar De Plompschuur komt.
In De Plompschuur zijn alle mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding. Cliënten kunnen binnen en buiten allerlei activiteiten ondernemen en een programma samenstellen met hun begeleider. Aimy beschrijft alle mogelijkheden: “We hebben een werkplaats voor onder andere houtbewerking, productiewerk en het maken van koffiepakketjes voor campings. Er is een buitenterrein met een dierenweide, moestuin en kas. Ook de keuken is beschikbaar. In de grote zaal kunnen mensen handwerken, schilderen, biljarten en nog veel meer, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook zijn er beweegactiviteiten in samenwerking met de buren van het fitnesscentrum.” Ramon meldt dat de dagbesteding nog wel ruimte biedt om te groeien.
De medewerkers krijgen dagelijks hulp van vrijwilligers: gastheren en gastvrouwen die de helpende hand bieden. Ook zijn er vrijwilligers die voor het vervoer van de cliënten zorgen. De dagelijkse zorg is in handen van de ongeveer 18 medewerkers. Er zijn zo’n 35 vrijwilligers. Aimy prijst de open, laagdrempelige en fijne sfeer. “En”, aldus Herman, “er wordt steeds de verbinding met het dorp gezocht. We hebben daarom ook contacten met scholen, kinderopvang, casemanagers en huisartsen.”
In een later stadium ontstond de vraag naar begeleid wonen. Inmiddels biedt De Voart individuele begeleiding en 24-uurs zorg aan mensen vanaf 18 jaar in de gemeenten Hardenberg, Ommen en De Wolden. In Dedemsvaart zijn vier appartementen in gebouw De Schuttevaer en in de Tuinstraat zijn vijf appartementen. Ook ambulante begeleiding in eigen huis is mogelijk.
Ruth Pierik is coördinator van de 24-uurs zorg. Bij begeleid wonen krijgen de mensen in alle rust kans om hun leven op te bouwen. De hulp wordt afgestemd op de behoefte en de situatie. “Het kan gaan om mensen met dementie, autisme, borderline of mensen die vastlopen in hun leven. We begeleiden ook mensen tijdens de re-integratie.” Ruth had van jongs af aan al belangstelling voor de zorg en met name de verhalen achter de mens. Bij De Voart voelt zij zich dan ook helemaal op haar plek. “Ik heb bij grote organisaties gewerkt, maar hier zijn de lijntjes lekker kort. We gaan bovendien uit van de kracht van de mens. We leveren maatwerk. Ik weet wie de cliënten zijn. Zij staan centraal, dus ik sluit daarop aan.”
In de appartementengebouwen is ook een gezamenlijke ruimte. Hier kunnen de bewoners samen koken, activiteiten organiseren of gewoon gezellig bij elkaar zijn. Ruth: “Sommige mensen voelden zich op zondag wat eenzaam. We laten de mensen dan eerst zelf nadenken over een oplossing en zij zoeken elkaar dan wel op.”
Enige zelfstandigheid is wel vereist om er te wonen. “De cliënt moet een eigen leven hebben en een dagritme is nodig. Een aantal bewoners gaat naar de dagbesteding”, aldus Ruth. Herman van Hedel meldt daarnaast dat er goede contacten zijn met werkleerbedrijf Larcom. “Ook hebben we wel stageplekken bij bijvoorbeeld camping De Kleine Wolf”, vertelt hij.
Cliënten van De Voart komen er vaak terecht via de gemeente, doorverwijzing via de Wet Langdurige Zorg en Samen Doen, het sociale wijkteam in de gemeente Hardenberg. Ook mensen met een Wmo-indicatie behoren tot de doelgroep. De Voart is gecontracteerd door de gemeenten Hardenberg en De Wolden en is zich nu aan het oriënteren op de gemeente Hoogeveen. Stichting De Voart is een erkend leerbedrijf en voldoet uiteraard aan alle eisen voor kwalitatieve zorg.
Stichting De Voart, Langewijk 362a Dedemsvaart; 0523-235625; [email protected]