Zuidwolde – Er wordt door het college van B en W serieus gekeken naar de vraag van de Dorpsbelangenvereniging Ruinerwold-Berghuizen. Die vroeg per brief om met een parallelle verkenning te komen naar meer vormen van duurzame energie dan alleen windenergie.
Dat antwoordde wethouder Gerrie Hempen donderdagavond in de vergadering van de gemeenteraad op een vraag van de fractie van Gemeentebelangen. Het gaat er dan wel om hoe dat verzoek in het op te stellen Plan van Aanpak kan worden ingepast. „Zonne-energie kan een optie zijn, kernenergie niet want dat valt niet binnen de RES. De gemeente is daar ook geen bevoegd gezag voor”, aldus Hempen.
Dat was een reactie op de opmerking van Riny Jansen (Gemeentebelangen) dat er op de langere termijn ook mogelijkheden zijn als small modular reactors, kleine kerncentrales. „Die kunnen in de toekomst misschien een rol spelen in de energiemix. Het is waardevol dat de gemeente breed blijft kijken naar alle opties, zowel dichtbij als toekomstgericht”, aldus Jansen.
Naar aanleiding van de discussie stelde Iris Bouwers (CDA) de wethouder de vraag wat er gebeurt als blijkt dat windenergie op de locatie Ruinerwold-Noord niet kan. „Dit is het eerste gebied dat we verkennen, als het daar niet kan, schakelen we door naar een van de andere gebieden die we hebben genoemd.”
Oud-huisarts Gerard Wijnand uit Ruinerwold waarschuwde tijdens zijn inspreekbeurt voor de gezondheidsgevolgen van dergelijke hoge windmolens. Vooral de langdurige stress die in de hele discussie op kan treden, is volgens medici een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar ook voor kanker en depressies. „Plus slaapstoornissen. Van de mensen die binnen een tot anderhalve kilometer van deze windturbines wonen, kan 40 procent slaapstoornissen krijgen. Dat komt met name door de lage tonen van 30 Hertz die niet hoorbaar zijn, maar wel tot de weefsels doordringen”, aldus Wijnands. „Diederik Gommers benoemt dit met nadruk.” Ook de gevolgen voor weidevogels werden door Wijnands genoemd. Raadsleden kunnen volgens de oud-huisarts een uitnodiging in de mailbox tegemoet zien voor een informatieavond op 19 mei.
Een buitengewone ledenvergadering van Dorpsbelangen moet worden uitgeschreven als minimaal tien leden daarom verzoeken. Dat aantal was geen probleem, want de mogelijke plaatsing van drie 250 meter hoge windmolens in Ruinerwold-Noord heeft enorm veel stof doen opwaaien in de regio. De hele discussie rond de windmolens maakt het lastig voor het bestuur van een dorpsbelangenvereniging, net zoals ze in Ruinerwold ook rond de bouw van appartementencomplex Blijdenstede hebben ervaren. Een complex, volgens veel inwoners te groot voor die locatie tegenover het voormalige De Klok, dat overigens nog steeds niet van de grond is gekomen. „In principe nemen we geen standpunt in, we zijn neutraal want we vertegenwoordigen voor- en tegenstanders”, laat voorzitter Anja Herskamp weten. „Het is onze taak om de inwoners zo goed mogelijk te informeren, zodat iedereen zijn of haar eigen standpunt kan bepalen.”
Op de buitengewone ledenvergadering bleek nog eens dat de – ook in de ogen van het bestuur – de eenzijdige verkenning naar de mogelijkheden van windenergie veel stof doet opwaaien. „Men ervaart het als een gebrek, een gemiste kans dat een verkenning naar alternatieven om duurzame energie op te wekken ontbreekt. Daarnaast strookt een eenzijdige verkenning naar de mogelijkheden van windenergie ook niet met het eerder door u vastgestelde beleid”, wordt richting gemeenteraad geschreven. Het bestuur noemt in de brief het multifunctionele gebruik van de grond voor woningbouw, natuur, industrie en energieopwekking.
DB Ruinerwold-Berghuizen verzoekt de raad vriendelijk om een parallelle verkenning te starten naar multifunctioneel gebruik van landbouwgrond. „Zon op waterberging of zon op landbouwgrond zijn voorbeelden van manieren om gebruik te maken van de ‘landelijke ruimte’ die de gemeente De Wolden kent en is tegelijkertijd mogelijk een alternatief om ook duurzame energie op te wekken om op deze manier ook aan de RES doelstelling te voldoen”, vindt het bestuur.