Volop verzet tegen mogelijke plaatsing windmolens Ruinerwold, vanavond spreekt de gemeenteraad

19 sep , 9:41 Nieuws
pn14092024 ruinerwold optocht2
Ruinerwold - Er is volop verzet tegen de plaatsing van 250 hoge windmolens op een locatie ten noorden van Ruinerwold. Vanavond spreekt de gemeenteraad opiniërend over het onderwerp, volgende week moet al worden besloten of er een onderzoek komt naar de beste locaties in De Wolden voor windenergie. Ruinerwold-Noord is volgens een rapport de beste locatie.
Er komen nogal wat insprekers naar de vergadering van de raad vanavond in Zuidwolde, zoveel is al duidelijk. Er is niet alleen weerstand van inwoners van Ruinerwold, ook vanuit Oosteinde, Ruinen, Weerwille en Havelte komen al ongeruste geluiden.
Met een zoektocht naar een geschikte locatie voor de plaatsing van tenminste drie windmolens wil de gemeente De Wolden een deel van de ambities in het kader van de Regionale Energie Strategieën Regio Drenthe (RES) invullen. In totaal zijn vijf gebieden in De Wolden in beeld als kansrijk gebied, maar Ruinerwold-Noord is wat het college betreft de beste optie. Daar is de afstand van windmolens tot bebouwing 800 meter en dat is 200 meter meer dan wat nodig is.

Oorlogsmonument

Het gaat om een gebied in de hoek van De Hardenweg en de Havelterweg op de locatie waar het oorlogsmonument staat voor de in de oorlog neergestorte Halifax bommenwerper. Het is tevens in de buurt van bestemmingsplan Noord IV van de gemeente Meppel, waar na het afhaken van themapark Puy de Fou mogelijk wordt ingezet op plaatsing van zes windmolens. Daar zouden er dan drie vanuit De Wolden bijkomen, de gemeente Westerveld legt de nadruk in de RES op zonnepanelen op water (Blauwe Meer en Paardeweide).
Een groep bewoners uit verschillende dorpen heeft eerder deze week een informatiebrief gestuurd, onder andere naar de leden van de gemeenteraad. De groep vraagt zich af hoe het proces is gelopen en heeft daartoe al een WOO-verzoek ingediend bij de gemeente. Ze willen dat de gemeente veel te snel gaat. „Er is een proces in gang gezet dat niet strookt met het beleid van De Wolden, waarbij bovendien het proces al geruime tijd geleden in gang is gezet, zónder inwoners te betrekken.” Er wordt door de briefschrijvers gewezen op meerdere beleidsstukken van de gemeente die conflicteren met de ideeën die nu leven. „Dat beleid is gebaseerd op werksessies met inwoners en belanghebbenden en wordt weergegeven in de Toekomstvisie 2022-2040 en het Landschappelijk ontwikkelingskader De Wolden. Het LOK is integraal onderdeel van de Beheersverordening Buitengebied De Wolden, dat op 21 december 2023 is goedgekeurd door de gemeenteraad.”