Ruinerwold Noord in beeld voor plaatsing van windmolens

06 sep , 9:15 Nieuws
pn windmolens
Ruinerwold/Zuidwolde - Het gebied Ruinerwold Nood, tegen de grens met Meppel aan, is kansrijk voor de eventuele plaatsing van windmolens. Dat blijkt uit de in 2024 uitgevoerde “Verkenning Wind en Zon”. Die bracht de kansrijke gebieden voor zonne- en windenergie in De Wolden in kaart.
Dat wil niet direct zegen dat er daar ook windmolens komen. Op verzoek van het college beslist de gemeenteraad 26 september of deze kansrijke gebieden verder onderzocht worden.
Om zelf voldoende duurzame energie op te kunnen wekken, heeft De Wolden naast de energiehub bij de oude NAM-locatie “De Wijk 20” ook andere locaties gezocht voor het grootschalig opwekken van duurzame energie. Uit de “Verkenning Wind en Zon” bleek dat het grootschalig opwekken van (wind-)energie mogelijk zou zijn in de gebieden ten noorden van Drogteropslagen/ ten Oosten van Linde, het gebied tussen Alteveer en Linde, het gebied tussen Ruinen en de N375, het gebied tussen Oosteinde en Ruinen en het gebied Ruinerwold Noord. Hierbij is Ruinerwold Noord voorlopig als het meest kansrijke gebied uit het onderzoek gekomen.

Plan van aanpak

Als de gemeenteraad instemt met het verzoek van het college, gaat het college samen met de inwoners, energiecoöperaties en andere belanghebbenden de mogelijkheden voor windenergie in Ruinerwold Noord onderzoeken. Voordat de gemeenteraad op 26 september een besluit kan nemen, wordt de raad op 12 september geïnformeerd en volgt er een debatavond op 19 september. Bewoners zijn van harte uitgenodigd om tijdens alle drie de avonden aanwezig te zijn. Ook kunnen bewoners op 19 september komen inspreken bij de gemeenteraad.

Ruinerwold Noord

In het gebied Ruinerwold Noord kan de grootste afstand tot woningen en andere geluidsgevoelige objecten worden aangehouden, namelijk meer dan 800 meter (de wettelijke norm is 500 - 600 meter). Dit helpt mogelijke hinder van windmolens te beperken. Bovendien zijn er in de aangrenzende gemeente Meppel al plannen voor windenergie in het gebied dat grenst aan Ruinerwold Noord. Het is dus kansrijk om samen met de gemeente Meppel de mogelijkheden voor windenergie in dit gebied te onderzoeken. Het besluit om de mogelijkheden voor windenergie in dit gebied te onderzoeken, betekent niet automatisch dat er windmolens zullen worden geplaatst. Er zullen eerst uitgebreide onderzoeken plaatsvinden naar de milieueffecten en andere belangrijke aspecten.

Lokaal eigenaarschap

Gemeente De Wolden streeft naar lokaal eigenaarschap van minimaal 70, maar bij voorkeur 100 procent. Door de inwoners in een vroeg stadium te betrekken, kan maximale invloed worden uitgeoefend op de realisatie van lokaal eigenaarschap en kunnen de inwoners profiteren van de opbrengsten van duurzame energie.