Aziatische Hoornaar komt er weer aan, hoe aan te pakken?

07 apr , 9:05 Nieuws
zuidwolde az hoornaars2 henk sieders
Henk Sieders

Ruinen - Dit voorjaar verlaten de overwinterde koninginnen van de Aziatische Hoornaar weer hun schuilplaats om ergens in de omgeving een plek te zoeken voor een startnest. Ook  bij de Aziatische Hoornaar overwintert alleen de koningin, de rest van het nest sterft uit. De koningin overwintert in een nestkastje, onder een stuk boomschors, een schuurtje, soms in de grond of tegen een dakrand.

De koningin zoekt dus een plek voor een startnestje en moet dit helemaal zelf bouwen, beleggen met eitjes en  moet zelf de larven verzorgen.  Vanaf half juni is het nestje voltooid en is ze voldoende aangesterkt om ergens in de buurt een zomernest te bouwen dat vervolgens uitgroeit tot wel skippybal grootte en kan uitgroeien tot nesten met meer dan 1000 exemplaren.

De larven in het nest moeten gevoerd worden en daarvoor gaan de werksters op zoek naar insecten zoals vlinders, hommels, vliegen,  wespen, zweefvliegen en wilde bijen, kortom alles wat vliegt. Eén nest van een A.H is goed voor de consumptie van ongeveer 12 kg insecten. Uit onderzoek is gebleken dat de maaginhoud van een AH bestaat uit ongeveer 45% honingbijen en verder uit allerlei andere soorten insecten.

Bedreiging

De AH is een grote bedreiging voor de biodiversiteit, immers de AH – een invasieve exoot -  kan zich ongebreideld voorplanten want hier in de natuur zijn er geen vijanden. De AH is een grote bedreiging voor alle insecten in de toch al kwetsbare natuur. Bij verstoring van een nest is de AH zeer agressief, een nest dat vaak hoog in een boom te vinden is, maar ook in struikgewas en in een heg in de tuin of openbaar groen en soms ook achter boeiboorden van woningen en scholen. Zo is er vorig jaar een nest opgeruimd achter een boeiboord van een bejaardencentrum.

Een Aziatisch Hoornaar steekt niet alleen venijnig maar spuit bij benadering en bedreiging ook een soort bijtend gif en dan het liefst in het gezicht. Het kan dus gebeuren dat een nest in de bebouwde omgeving wat veel overlast zal geven vooral wanneer er in de tuin wordt gewerkt. Zeker mensen die in het groenbeheer van gemeenten en loonwerkers werken zijn bij verstoring van een nest zeer kwetsbaar.

Ook vormt de AH een bedreiging voor de fruitteelt omdat ze de bestuivende insecten van alle planten bedreigen. Ook bij de oogst in het najaar van fruit worden ze vaak waargenomen omdat ze een voorkeur hebben voor valfruit of aangetast fruit aan de boom, met name in de fruitteelt in de ons omringende landen is dit al een groot probleem voor de veiligheid van  de plukkers.

Resultaten 2024

Vorig jaar zijn er in Drenthe door de gezamenlijk imkerverenigingen 24 zomernesten opgespoord en  door de provincie – welke wettelijk verplicht is de AH te bestrijden – door ongediertebestrijders verwijderd. Met name in het zuidelijk gedeelte langs de grens met Overijssel zijn 10 nesten geruimd.

De gezamenlijke imkerverenigingen gaan zich weer bezighouden met de opsporing van de nesten en via de provincie worden die weer geruimd, ook hopen wij meer andere belanghebbende hierbij te betrekken.

Bron: Roel Broekman, coördinatie Aziatische Hoornaar Drentse Bijenhoudersvereniging