Nest van Aziatische Hoornaar in Zuidwolde vernietigd

17 okt , 9:52 Nieuws
zuidwolde az hoornaars3 henk sieders
Henk Sieders
Zuidwolde – Inwoners van Zuidwolde wordt nadrukkelijk opgeroepen om hun tuin een beetje in de gaten te houden. Woensdagavond werd een nest Aziatische Hoornaars vernietigd, dat een dag eerder was gelokaliseerd bij de Zantingehof met behulp van een minuscuul zendertje.
De Hoornaars werden eerst gespot op locaties in de buurt van de Oosterweg en de Zuideresweg. Een paar Hoornaars zijn gemerkt door een groep vrijwilligers, dat gebeurde nadat de dieren gevangen werden en voor korte tijd in de koelkast werden geplaatst. Dat maakt ze suf, zodat ze makkelijk te merken zijn. Gemerkte Hoornaars zijn herkenbaar als ze af en aan vliegen en uit waarnemingen bleek dat ze noordwaarts vlogen. Uit de tijdwaarneming werd duidelijk dat ze ongeveer 300 meter ten noorden van de Oosterweg hun onderkomen hadden.

Via de laptop volgen

Dinsdagmiddag kon een Hoornaar van een zendertje worden voorzien ter hoogte van Oosterweg 20. Dankzij dat zendertje kan een Aziatische Hoornaar via de laptop worden gevolgd. De Zoekgroep AH van Zuidwolde is dinsdagmiddag op zoektocht gegaan en had ’s avonds even na half acht beet. Het nest bleek niet in een boom, maar in een boei-beschot bij een woning van de Zantingehof te zitten. Een dag later is het nest vernietigd door expert Ronald Knol.
De Aziatische Hoornaar is een gevaar voor de honingbij en is in staat complete bijenvolkeren uit te moorden. Een steek van dit diertje is ook geen pretje. De ‘Aziaat’ moet niet worden verward met de Europese Hoornaar, die kleiner is dan z’n soortgenoot en niet gevaarlijk is voor bijenvolkeren. Wanneer Aziatische Hoornaars een zomernest hebben gemaakt dat niet wordt gevonden, is de kans groot dat er volgend jaar een fors groter aantal van deze Hoornaars in de regio rondvliegt. Op www.waarneming.nl is goed te zien waar de Aziatische Hoornaars zijn gemeld.