Alle stemmen verzamelen voor dorpshuis Over-Entinghe in Dwingeloo

Nominatie Dorpshuis van het Jaar.
Nominatie Dorpshuis van het Jaar.
Foto: Eigen foto

Dwingeloo – Als laatste van de zes genomineerde dorpshuizen voor de titel Dorpshuis van het Jaar 2023 wordt dinsdagavond 7 november het filmpje met Over-Entinghe in Dwingeloo in de hoofdrol uitgezonden op RTV Drenthe. Er zijn geen dorpshuizen in De Wolden genomineerd, maar waarom zouden de Woldenaren niet op Over-Entinghe stemmen?

In het siepeldorp proberen ze alle stemmen uit de hele regio te verzamelen, want winst levert niet alleen erkenning op, maar ook een bonus van 1500 euro bovenop de 2500 euro die elke finalist sowieso al ontvangt.

„En dat geld kunnen we goed gebruiken bij ons streven om het dorpshuis gezond te maken”, zegt voorzitter Leo Kochen. Ze zijn al twee jaar goed op weg, want een blik op de lijst van gebruikers van het dorpshuis, leert dat deze fors langer is dan een paar jaar geleden. Het dorpshuis stond aan de rand van de afgrond en had eigenlijk alleen nog maar een duwtje nodig, maar in Dwingeloo stond een groep inwoners op die de kar ging trekken voor de heropstanding van Over-Entinghe.

Volop leven in de brouwerij

De uitkomst is bekend en er zit weer volop leven in met niet alleen veel vaste gebruikers, maar ook tal van activiteiten. Dat Over-Entinghe tot de zes genomineerde dorpshuizen is doorgedrongen, wordt in Dwingeloo als erkenning gezien. Maar wat Kochen en al die vrijwilligers is de titel toch wel de kers op de taart. Daarbij is iedere kandidaat afhankelijk van de jury. Er is een onafhankelijke vakjury, die onder meer de zes kanshebbers koos en iedere genomineerde bezocht. Dit oordeel weegt voor liefst 50 procent. Dan is er dorpshuizenjury, die bestaat uit vertegenwoordigers van de deelnemende dorps- en buurthuizen en wiens stem voor 25 procent meetelt. Tenslotte is er de publieksjury, de mensen die na de uitzending van dinsdag 7 november  kunnen gaan stemmen op hun favoriete dorpshuis. Deze stemmen tellen ook voor 25 procent mee.

Andere nominaties

De andere genomineerden zijn Ons Dörpshuus in 2e Exloërmond, wijkcentruym Markehuus in Assen, Dorpscentrum Eexterveen, De Weidehoek in Wijster en ’t Brinkenhoes in Emmen. De organisatie is in handen van de Brede Overleggroep Kleine Kernen. Stemmen kan vanaf 8 november via www.drentsdorpshuisvanhet jaar.nl Daar is ook meer informatie te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen