Hoogeveen – Het is van 6 tot en met 12 november de Week van Respect. Premier Rutte heeft de nationale Week van Respect samen met kinderen en docenten officieel geopend. Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation deze bijzondere week die in het teken staat van een respectvolle samenleving.
Iedereen wordt gevraagd hieraan een actieve bijdrage te leven, beginnend bij jongeren. Ook Wolfsbos in Hoogeveen besteedt deze week tijdens de lessen aandacht aan het thema respect. Marian van Gogh, docent Kunstvakken en cultuurcoördinator bij Wolfsbos licht toe: “Tijdens een plenair overleg hebben we aangegeven dat we in meerdere lessen aandacht willen besteden aan respect. Als school vinden we het heel belangrijk om mee te doen aan de Week van Respect. Met 5 collega’s hebben we het een en ander voorbereid. Respectvol samenleven begint immers, onder andere, op school. Iedere dag zetten wij als docenten ons in om leerlingen respect voor zichzelf, elkaar en hun omgeving mee te geven. De landelijke Respect Foundation maakt zich hard om ons hierin te ondersteunen met expertise en enthousiasme. Want wat onze leerlingen jong leren, nemen zij de rest van hun leven mee. Zij zijn de generatie van de toekomst”.
Persoonlijk verhaal
Tijdens de Week van Respect worden op Wolfsbos diverse inspiratielessen gegeven over het thema respect. Daarnaast bezoeken leerlingen van klas 2 de voorstelling ‘Klappen voor Bart’, een persoonlijk verhaal over pesten. Bart werd zelf op school jarenlang gepest. Nu is hij terug als cabaretier. In een knallende voorstelling vol zelfspot vertelt hij wat hij allemaal heeft meegemaakt. Over zijn angst om naar school te gaan. Over nooit opgeven ondanks alles. En over hoe trots hij is dat hij dit nu op scholen durft te doen.
De voorstelling speelt al een aantal jaar op middelbare scholen en is een steun in de rug voor alle jongeren die op dit moment worden gepest. Tevens is de voorstelling een dwingende oproep aan iedereen die het ziet gebeuren: word geen meeloper, maar doe iets. De kracht van het persoonlijke verhaal is één van de belangrijkste elementen in de Week van Respect. Ervaring leert dat dit zorgt voor (meer) begrip voor de ander en er zo écht verbinding wordt gemaakt met jongeren.