Basisschool ’t Echtenest blijft alsnog open, DUO haalt bakzeil

Bij de laatste raadsvergadering was half Echten uitgelopen.
Bij de laatste raadsvergadering was half Echten uitgelopen.
Foto: Echtenest

Echten – Na een gezamenlijk bezwaarschrift en acties van Medezeggenschapsraad, stichting Wolderwijs en ouders, heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs ondanks eerdere berichtgeving besloten om KC ’t Echtenest in Echten te blijven bekostigen. Het onderwijs in Echten wordt hiermee behouden, sluiting per 1 augustus is afgewend.

Stichting Wolderwijs ontving eerder dit jaar bericht van de Dienst Uitvoering Onderwijs dat zij voornemens was om de bekostiging te staken. Het leerlingaantal was te laag, aldus de uitvoeringsinstantie. Reden voor het bestuur van Wolderwijs en de Medezeggenschapsraad van ’t Echtenest om in actie te komen. Er werd een formeel bezwaarschri ingediend, een petitie opgestart en interviews gegeven. En met succes: op 6 juni ontving Wolderwijs goed bericht van DUO dat de bekostiging voor schooljaar 2023-2024 in stand blijft.

Een prachtig resultaat

‘Een prachtig resultaat en in onze ogen niet meer dan logisch’, aldus Bas Guchelaar, bestuurder van Wolderwijs. ‘We hebben de uitvoeringsinstantie en de verantwoordelijk minister gewezen op het belang van onderwijs voor de leefbaarheid in het dorp en dat hebben ze opgepakt. Daarnaast verwachten we weer een groei in leerlingaantallen, waardoor het toekomstbeeld positief is. Het gewijzigde besluit van DUO geeft de mogelijkheid om werk te maken van die toekomst’

‘Als betrokken ouders en MR van KC ‘t Echtenest hebben we altijd het vertrouwen gehad dat de school in Echten een toekomst heeft. Natuurlijk zijn we heel blij met het positieve bericht, maar voor ons is dit een eerste stap voorwaarts. We geloven dat het unieke onderwijs in Echten gezien mag worden in de nabije omgeving. Voorbereidingen hiertoe zijn al in volle gang. Binnenkort wordt iedereen uitgenodigd om het zelf te ervaren via een “openbare les”: een groene doe-middag die we samen met het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid organiseren.’, aldus Marije Palmers, voorzier van de MR.

Bij de laatste raadsvergadering, donderdag 24 mei, was de complete schoolbevolking plus een groot aantal inwoners uitgelopen om hun stem te laten horen.

Lees ook Financiering voor ’t Echtenest stopt, sluiting van schooltje dreigt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen