Ilona Lagas uit Vinkenbuurt lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie BBB

Ilona Lagas uit Vinkenbuurt.
Ilona Lagas uit Vinkenbuurt.
Foto: BBB

Vinkenbuurt – De lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie van BBB (BoerBurgerBeweging) komt uit de buurt. Het is Ilona Lagas (67) uit het Overijsselse Vinkenbuurt (gemeente Ommen). Oud-VVD’er Lagas heeft ruime bestuurlijke en politieke ervaring. Op de lijst staan verder geen kandidaten uit Zuidwest-Drenthe. Henk Emmens uit Peest is op nummer 27 de enige Drentse kandidaat.

Lagas was onder meer raadslid en wethouder in de gemeente Ommen en met haar adviesbedrijf begeleidde ze processen voor meerdere gemeenten, waterschappen en provincies. Als rasechte plattelandse weet ze als geen ander hoe belangrijk de balans is tussen burgers en boeren. “Ilona is een vrouw met de poten in de klei en eentje die de handen uit de mouwen steekt. Een niet-lullen-maar-poetsen-type. Precies wat bij BBB past”, zegt fractievoorzitter en Kamerlid voor BBB in de Tweede Kamer, Caroline van der Plas.

Ilona is haar politieke carrière begonnen in de lokale politiek, als raadslid in Nieuwleusen. Na haar verhuizing in 1995 naar Vinkenbuurt, gemeente Ommen, was ze tot maart 2020 commissielid, raadslid, wethouder en vervolgens weer raadslid. In deze gemeente was ze verantwoordelijk voor de portefeuilles ruimtelijke ordening, verkeer, milieu, centrumontwikkeling, economie, horeca en toerisme. Momenteel is Ilona voorzitter van de ‘culturele stichting Festival de Vecht’ die in samenwerking met provincie, gemeente en landgoederen langs het Vechtdal, een prachtig festival organiseert.

Ilona is in BBB geïnteresseerd geraakt door de wijze waarop Caroline van der Plas direct vanaf de start in de Tweede Kamer opereert. Voor Ilona is lid worden nooit genoeg dus ze meldde zich al vroeg aan bij de partij als vrijwilliger om in Overijssel mee te bouwen aan het provinciale team. ”Ik zet mijn ervaring, passie en netwerk graag in voor een sterke BBB-fractie in de Eerste Kamer en voor BBB als een toekomstbestendige partij”, aldus de kersverse lijsttrekker.

De top 3 van de Eerste Kamerlijst bestaat behalve uit Lagas uit Bart Kroon uit Utrecht en voormalig Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo. BBB gaat ervan uit dat de partij met de verwachte grote winst bij de Provinciale Statenverkiezingen, 8 tot 10 zetels kan halen in de Eerste Kamer.

Vijftig sollicitanten

In de afgelopen maanden heeft de vertrouwenscommissie Eerste Kamer van BBB zo’n vijftig sollicitanten ontvangen die zich gemeld hadden als kandidaat-lid voor de Eerste Kamer. Anky Griekspoor, voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft uiteindelijk een lijst van 29 kandidaten voor de Eerste Kamer aan het bestuur van BBB voorgelegd. De vertrouwenscommissie was unaniem over haar advies aan het bestuur met het aantal kandidaten en de rangorde voor de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De twee BBB-bestuursleden Elly van Wijk (nummer 6) en Wim Jaspers (nummer 12) die zich ook gemeld hebben als kandidaat hebben uiteraard geen enkele betrokkenheid gehad bij het selectieproces en het bestuursbesluit.

De drie belangrijkste uitgangspunten die het uiteindelijke advies aan het bestuur bepaalden, waren: BBB gaat voor een stabiele, betrouwbare fractie en wil ruimte geven aan vernieuwing en frisse ideeën in de Eerste Kamer; de senaat moet versterkt worden met een nieuwe, deskundige, betrouwbare en stabiele BBB- fractie; bij gelijke geschiktheid van kandidaten wordt in de rangorde gekozen voor een optimale regionale spreiding. Erik Stegink, voorzitter van BBB, is blij met het resultaat: “Het platteland is goed vertegenwoordigd en er is een goede mix met kandidaten uit de stad. Ook de combinatie van mensen met en zonder agrarische achtergrond is mooi.”

Binnen BBB is de gedragslijn afgesproken dat er geen dubbele functies bekleed kunnen worden. Enkele kandidaten voor de Eerste Kamer staan ook op kandidatenlijsten voor Provinciale Staten- of Waterschapsverkiezingen of hebben een bestuursfunctie. Als deze kandidaten gekozen worden in de Eerste Kamer, zullen zij terugtreden uit bestuur, de Staten of Waterschappen (indien zij daar zijn gekozen).

(Foto BBB)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen