Muzikale vertelling over Kamp Linde in de Barak in Zuidwolde

Vertelling in de barak.
Vertelling in de barak.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden de Joodse mannen, die te werk waren gesteld in de werkkampen van Noordoost-Nederland, plotseling massaal naar Westerbork gestuurd. Ook de joden in Kamp Linde. Daarom is er een muzikale vertelling op zondag 2 oktober: ‘80 jaar, een mensenleven later’.

Kamp Linde, dat aan de Ommerweg lag, op de plek waar nu Recreatiepark Het Nolderwoud is gevestigd, werd in maart 1941 in opdracht van de Rijksdienst voor de Werkverruiming in gebruik genomen als werkkamp voor werkeloze mannen uit de grote steden. In januari 1942 werd het, net als vele andere werkkampen in Noord-Nederland, op Duits bevel omgezet in een werkkamp voor werkeloze Joodse mannen van 18 tot 65 jaar. Aan de schop gezet om hier ontginningswerk te verrichten.

Jom Kipoer

Zo bleef het tot de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Toen werd het kamp hals over kop ontruimd. Op de vroege ochtend van Jom Kipoer moesten de Joodse mannen zich gereed maken om te voet te vertrekken naar Westerbork. Naar het perron van waar de trein naar het oosten vertrok.

In de tweede helft van de oorlog werd het kamp in gebruik genomen voor de opvang van evacués. Meteen na de bevrijding ging het officieel ‘Rijksevacuatiekamp voor oorlogsslachtoffers’ heten, maar de echte bewoners waren dakloze paupers uit de Randstad – de ‘asocialen’ in de volksmond – die volgens de overheid wel wat heropvoeding konden gebruiken. In 1947 noemde men het beestje dan ook maar gewoon bij de naam: gezinsoord voor moeilijk opvoedbare gezinnen. In 1960 werd Kamp Linde omgedoopt in Huize Waringin, dat onderdak bood aan mensen met aanpassingsproblemen uit voormalig Nederlands-Indië.

Geschiedenis

Klezmerband Klets, Kool en Veenstra hebben over een deel van de geschiedenis van het kamp – het deel van ’42 tot en met ‘45 – een voorstelling gemaakt, waarin liederen, verhalen en gedichten elkaar afwisselen. Waarin het barre lot van de Joden even het leven raakt van de ‘asocialen’. De voorstelling wordt gespeeld in de houten Barak die ooit deel uitmaakte van Kamp Linde en die nu achter Museum De Wemme staat te wachten op verdere restauratie.

De voorstelling vindt zondag 2 oktober plaats in De Barak achter Museum De Wemme. Er zijn twee voorstellingen, eentje om 14.00 uur en eentje om 16.30 uur. Er wordt geen entree geheven, wel wordt er met de pet rond gegaan. Er is plaats voor circa 80 bezoekers per keer.

Toegangskaarten verkrijgbaar bij: De Dekkers, Hoofdstraat 60 te Zuidwolde.

Reacties

Cookieinstellingen