Heidegebied van de Anserdennen moet opener worden, werk begint dit najaar

Omwonenden gingen mee met Natuurmonumenten.
Omwonenden gingen mee met Natuurmonumenten.
Foto: Sanne van Gemerden

Ansen – De Anserdennen staan aan de vooravond van een aantal aanpassingen. Zo moet het heidegebied opener worden, want de laatste jaren groeit het steeds meer dicht. Eind augustus ging Natuurmonumenten met omwonenden op stap in het gebied om de werkzaamheden, die dit najaar beginnen, toe te lichten. Boswachters Ronald Popken en Hans Krol vertelden over het belang van de droge heideveldjes en hoe dit gebied voor de toekomst behouden kan blijven.

Het heidegebiedje groeit dicht met bomen en struiken. Om de heide robuuster en toekomstbestendig maken is er een projectplan ontwikkeld. Dit houdt in dat bomen langs de randen van de heide verdwijnen om de planten daar licht en lucht te geven. „Heide is een pioniersoort die baat heeft bij zonlicht. Schaduw van bomen en struiken is slecht voor de heide en maakt dat de struikheide een kwijnend bestaan gaat leiden”, vertelt boswachter ecologie Ronald Popken.

Bijzonder stukje heide

Bewoners en bezoekers die deze plek kennen, weten hoe bijzonder dit stukje heide tussen Achterlandse Veen en het Witteveen is. Het heeft een glooiende ondergrond met oude vliegdennen en zandpaden. Voor het Dwingelderveld is het uniek, omdat hier vooral struikheide groeit, een voorbeeld van droge heide en niet de natte heide waar het nationaal park bekend om is. Hierdoor leven er ook andere soorten.

Herstel van de heide op deze locatie is goed voor bijen, vlinders, bloemen en zon minnende dieren zoals levendbarende hagedis en adder. Door het aanwezige bos te verminderen sluit het ook landschappelijk beter aan op de rest van het Dwingelderveld.

Karakteristieke bomen

Boswachter natuurbeheer Hans Krol doet uit de doeken wat er zoal gaat gebeuren. „Het is de bedoeling dat karakteristieke bomen, zoals oude vliegdennen en eiken, blijven staan. De sfeer van het heidegebied wordt opener, maar we hebben de wens is om het bijzondere karakter te behouden. Dit is ook de reden waarom er geen werkzaamheden plaatsvinden in een brede strook bos vanaf het Witteveen.”

Omdat de boswachters beseffen dat veel bewoners dit stukje Anserdennen beschouwen als hun achtertuin, gingen ze tijdens een excursie met hen in gesprek. Suggesties en vragen gingen over en weer en leidden tot heldere verwachtingen en goede communicatie rondom de uitvoering van dit project. Wandelaars worden tijdens de werkzaamheden op de hoogte gehouden door informatiebordjes in het gebied.

Foto: Omwonenden gingen mee met Natuurmonumenten (credits: Sanne van Gemerden)

Reacties

Cookieinstellingen