Krijgt De Wolden een wagenspelfestival?

Wagenspel Mina Koes in Echten.
Wagenspel Mina Koes in Echten.
Foto: Henk Sieders

Zuidwolde – Schrijver Jan Veenstra uit Linde heeft en plan ingediend bij de gemeente De Wolden voor het organiseren van een wagenspelfestival. Dat moet dan plaatsvinden in het kader van de Culturele Gemeente van Drenthe, een predicaat dat De Wolden vanaf de zomer van 2023 een jaar lang mag dragen.

Zelf is Veenstra net bevallen van een nieuw wagenspel, dat in  1267 speelt, wanneer de Bisschop van Utrecht de Domtoren wil bouwen en waar ook een sterke link naar Drenthe is te vinden. Het wagenspel De Wraak van Mina Koes, dat vorig jaar zo succesvol door vele dorpen ging, was ook al door hem geschreven. De laaiend enthousiaste reacties van publiek en spelers deed Veenstra beseffen dat van het wagenspel een traditie gemaakt moet worden. „Je kunt met relatief korte producties alle dorpen bij langs. Ik vind het leuk om te kijken of er in de rest van Nederland ook wagenspelen worden gemaakt. Laat ze maar een weekend lang naar De Wolden komen.”

Geen enkele drempel

Volgens regisseur Rob van der Ree is het vooral straattheater dat in het land wordt gespeeld. Er wordt een speciale werkgroep geformeerd voor een dergelijk festival en de kar wordt door de heren Veenstra en Van der Ree getrokken. Er moet nog wel definitief groen licht komen van de commissie die zich in de gemeente met het culturele Jaar bezighoudt. „Het is een hele mooie vorm van theater en je kunt het in het Drents heel mooi overdragen op het publiek”, vindt de schrijver. De regisseur knikt: „Een wagenspel is heel volks, mensen hebben geen enkele drempel om te komen kijken.”

Reacties

Cookieinstellingen