Vaccinatiegraad covid-19 in Drenthe lager dan bij het rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie.
Vaccinatie.
Foto:

Meppel – In de provincie Drenthe is de vaccinatiegraad lager dan verwacht mag worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma. In  alle Drentse gemeenten zijn minder inwoners tegen corona gevaccineerd dn verwacht zou mogen worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het rijksvaccinatieprogramma gelegd is.

In de gemeente Hoogeveen wijkt de vaccinatiegraad onder volwassenen het sterkst af van het rijksvaccinatieprogramma (-14,1%). Ook in Assen(-10,9%) en Meppel (-10,1%) zijn veel minder inwoners ingeënt tegen het coronavirus dan verwacht. In de gemeente De Wolden is zeker 87% van de 18-plussers gevaccineerde, in Meppel is dat 85%, in Hoogeveen 80% en in Staphorst ‘slechts’ 58%. Westerveld staat op 86%.

Inwoners van Noordenveld komen het meest in de buurt van de vaccinatiegraad die geldt via het rijksvaccinatieprogramma: -4,9% minder inwoners zijn er gevaccineerd tegen corona. In Tynaarlo geldt overigens de hoogste vaccinatiegraad van alle Drentse gemeenten: 90% van de inwoners van 18 jaar en ouder is hier gevaccineerd. Dit is nog wel 5,2% lager dan verwacht mocht worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

Vaccinatiegraad jongeren

Verspreid door Nederland bevinden zich enkele clusters van gemeenten met een veel lagere vaccinatiegraad onder jongeren dan verwacht. In Limburg bevindt zich bijvoorbeeld zo’n cluster rond de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Hoewel er in Drenthe geen cluster lijkt te zijn, behoort Hoogeveen met een verschil van -40,9% wel tot de negatieve uitschieters in de groep 12 tot en met 17 jaar.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen