Mei gezondste maand

Foto: tiarescott Foter CC BY

De gezondste maand om te worden geboren, is mei. Baby’s uit die maand lopen het minste risico om later ziek te worden, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen de geboortemaand en de kans om op latere leeftijd bepaalde ziekte te krijgen. Daarvoor bestudeerden ze de gegevens van 1,7 miljoen patiënten uit New York over een periode van 28 jaar.

Daaruit blijkt dat de ongezondste maanden om ter wereld te komen oktober en november zijn. Najaarsbaby’s zijn in het bijzonder gevoelig voor acute bronchitis, virusinfecties en ADHD. Wie in maart en april het levenslicht zag, is juist weer gevoelig voor hart- en vaatziekten.

maessive  Foter  CC BY-ND

Andere factoren

De onderzoekers maken wel de kanttekening dat andere factoren zoals slecht eten en weinig bewegen een veel grotere rol spelen bij de kans om ziek te worden. Aanstaande ouders moeten zich daarom niet druk maken over de maand waarin hun spruit wordt geboren.

In enkele gevallen komende wetenschappers met een plausibele verklaring. Zo zouden baby’s die in de lente worden geboren, weleens een tekort aan vitamine D kunnen hebben, wat kan leiden tot een hoge bloeddruk. Het tekort aan zonlicht tijdens de wintermaanden zorgt voor een tekort aan vitamine D bij de aanstaande moeders. Maar in andere gevallen tasten de onderzoekers nog in het duister.

M&R Glasgow  Foter  CC BY

Astma

Het verband tussen de geboortemaand en de kans om later een ziekte te krijgen, was al eerder aangetoond, maar niet op een zo grote schaal. Een Deense studie uit 1983 toonde aan dat mensen die in zomer waren geboren, een grotere kans liepen om astma te ontwikkelen. Reden is de grote hoeveelheid huismijt in die maanden.

mricon Foter CC BY-SA

 

Bron: RTL

Reacties