VVD roept op tot terughoudendheid in netwerken

Regio Zwolle Congres.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Als het aan de VVD ligt wordt de deelname aan verschillende netwerken eens goed tegen het licht gehouden. „Langzamerhand en ongemerkt gaat er steeds meer geld richting dergelijke netwerken. De VVD roept op tot terughoudendheid”, stelt fractieleider Marcel Hulst.

In de begroting vallen volgens Hulst het samenwerkingsverband P10 gemeentes op en de Regio Zwolle op. „Niet alleen is onhelder wat de opbrengsten zijn van de bijdragen aan deze netwerken, wij zien ook dat netwerken uitdijen, een instituut op zich worden met bijbehorend personeel en budgetten. Dat lijkt ons in tegenspraak te zijn met het idee achter netwerken. Het is ook niet de richting die we op willen.” Na een vraag van het CDA benadrukte Hulst dat de VVD er niet op uit is te stoppen met een netwerk als de Regio Zwolle.

Doelstellingen

Burgemeester Roger de Groot benadrukte in een reactie dat de gemeente ‘niet meedoet om het meedoen’.  „Wij kijken zorgvuldig of een netwerk iets bijdraagt aan de doelstellingen van De Wolden. De Regio Zwolle is zeker geen instituut”, reageerde hij op de VVD. „In de regio Twente heb je één programmabureau, in Zwolle zijn we samen het programmabureau. Bovendien zijn het eigen keuzes als je ergens aan meedoet, het hoeft niet.”

Wat De Groot betreft staat de deelname aan de P10, een samenwerkingsverband met plattelandsgemeenten, niet ter discussie. „P10 timmert behoorlijk aan de weg, ook in Den Haag. In die P10 heeft iedere gemeente zijn eigen problematieken, wij zijn ook bezig elkaar te versterken en leren van elkaar.” Volgens de eerste burger vallen de kosten alleszins mee. „Het is belangrijk om het zichtbaar te maken.”

Reacties