Welzijn De Wolden helpt met digitale balans

Foto: Gillyberlin / Foter / CC BY

Zuidwolde – Welzijn De Wolden heeft de komende week extra aandacht voor de digitale balans. Dat gebeurt in het kader van de Week van de Mediawijsheid, die nog tot en met 13 november duurt.

Hoe ga je om met het mobiele telefoongebruik van je kind? Hoe zorg je dat je niet tot in de late uurtjes aan het gamen en bingewatchen bent? Hoe blijf je voldoende in beweging met lange dagen werken achter een beeldscherm? In De Week van de Mediawijsheid is er aandacht voor deze digitale balans. Welzijn De Wolden helpt ouders, kinderen en leerkrachten erbij.

Mediacoach en jongerenwerker bij Welzijn De Wolden Yvonne Hooijer vindt het een uitdaging om jongeren en ouders bewust te maken van de mooie kanten van de digitale media én tegelijkertijd te helpen met de lastiger kant. „Zo is het fantastisch dat we overal en altijd online kunnen zijn, maar weet ook dat ons online-gedrag opgepikt wordt en bijvoorbeeld bepaalt welke informatie we aangeboden krijgen.”

In gesprek met

Via gastlessen op scholen, ouderavonden maar ook in een-op-eengesprekken geeft Yvonne informatie en advies rondom mediagebruik. „De digitale ontwikkelingen gaan snel. Ouders willen weten of ze alles moeten volgen wat hun kinderen online doen, op TikTok, Snapchat etc. Ze vragen naar handvatten, bijvoorbeeld hoeveel schermtijd je zou moeten geven. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, maar erover in gesprek gaan helpt ze wel.”

Een digitale balans vinden is ook belangrijk voor de jonge gebruikers zelf. „We proberen kinderen en jongeren vooral bewust te maken van de sociale aspecten. Hoe zet je jezelf op sociale media neer, hoe ga je om met onverwachte of vervelende reacties? Media op een gezonde manier gebruiken en het beste uit jezelf halen, is belangrijk in een wereld die steeds digitaler wordt”, aldus Hooijer.

Mediacoach

Ook in coronatijd is het mogelijk om de mediacoach in te schakelen. Gastlessen zijn digitaal te geven en gesprekken met een of meerdere ouders zijn ook via videobellen mogelijk. Voor vragen of een afspraak, neem contact op met Yvonne Hooijer, e-mail [email protected], tel. 0528 – 378686, www.facebook.com/yvonnemediacoach of Instagram @eveciQ.

Reacties