Barak Linde: maatschappelijk en circulair project voor studenten

Onlangs ging de eerste schop de grond in.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Het Alfa College uit Hoogeveen dingt mee naar de eerste prijs in de bouw- en ontwerpwedstrijd van SmartCirculair. De studenten nemen een groot deel van de herbouw van de oude Barak Linde voor hun rekening. Deze komt naast Museum De Wemme.

Doelstelling van de opgerichte stichting Barak Linde is om bekendheid en educatie omtrent de periode Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Zuidwolde en omgeving te vertellen en te laten zien. De studenten zijn vorige week begonnen in Zuidwolde, nadat de barak voor de zomervakantie werd afgebroken op de locatie op de hoek van de Ommerweg en de Linderweg. De studenten moeten de barak herbouwen, maar ook is het een doel om het bestaande gebouw zowel van buiten als van binnen zo echt mogelijk te laten zijn, inclusief de omgeving erom heen. De omgeving van het toenmalige terrein moet deels worden nagebootst aan de hand van verhalen en fotomateriaal. Biodiversiteit en landschapsinrichting sluiten hierbij aan.

Ook moeten ze de voorzieningen in de barak – water en licht , zo echt mogelijk laten lijken, maar wel een duurzaam en energieneutraal plan uitwerken.  De Alfa-studenten Sjors, Marcel, Friso en Robin studeren bouwkunde en werken in dit project samen met de studenten van het Alfa-college Hoogeveen (onderwijsassistent), Alfa-college Groningen (interieur) en het Terra college in Meppel (loonwerk & landschapsarchitect).

Deze opdracht houdt ook een sociaal inclusief element in, inclusief burgerschap en is sociaal maatschappelijk gezien perfect voor de samenwerkende studententeams, de regio en de rest van Nederland.

Lees ook Barak Linde krijgt een nieuwe locatie

Reacties