Barak Linde krijgt een nieuwe locatie

Barak Linde aan de Ommerweg.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Een viertal inwoners van Zuidwolde gaat de oude Linder barak aan de Ommerweg afbreken en elders in Zuidwolde herbouwen. De barak, in de oorlog een werkverschaffingskamp voor Joodse gevangen, moet sowieso plaatsmaken voor een bouwplan van bijzondere boerderij- en schuurwoningen van aannemer en grondeigenaar Van Egten.

De initiatiefnemers.

De barak heeft volgens Rolf Zuidema, Theo Boer, Tom en Henk Dekker dermate grote historische waarde, dat deze bewaard moet blijven. Plan is om de barak op de nieuwe, nog even geheime locatie, in april te openen en in te richten als expositieruimte, waar duidelijk wordt hoe het er vroeger uitzag. Het is begin april precies 75 jaar geleden dat de regio Zuidwolde bevrijd werd.

Opgebouwd

‘Het zou toch zonde zijn als de barak verdwijnt, we zijn daarom met de gemeente bezig om te zoeken naar een geschikte locatie waar de barak opgebouwd kan worden’, zegt Henk Dekker, die van de herenmode. ‘Volgens plan moet het allemaal in april klaar zijn. De barak stond altijd op de plek van het oude Waringin, waar nu het Nolderwoud zit. Het werd in 1940 gebouwd, na de oorlog brak er in 1954 brand uit in de barak, maar er werd wel een nieuwe gebouwd. Deze bestond vermoedelijk uit onderdelen van andere barakken’, weet Dekker. ‘Er stonden er namelijk wel meer in de regio.’

Om een en ander te realiseren en te bekostigen is een speciale stichting opgericht en worden verschillende fondsen aangeschreven. ‘De gemeente staat positief tegen ons initiatief, nu zijn we ook nog op zoek naar mensen die iets van de geschiedenis van Barak Linde weten.’ Deze mensen kunnen contact opnemen met Henk Dekker op 06-55768615 of mailen naar [email protected].

Reacties