Briljanten huwelijksfeestje voor Hendrik en Hennie Hauwlo

Ruinerwold – Het was wel even een ander feestje dan vijf jaar gelden, toen ze 60 jaar getrouwd waren: Hendrik en Hennie Hauwlo uit Ruinerwold zaten vanmorgen in twee tuinstoelen op het gazon voor hun woning. Daar omheen op gepaste afstand vrienden en kennissen, familie en orgeldraaier Sep Benak voor de feestelijke muzikale noot.

Het echtpaar is vandaag 65 jaar getrouwd en dat wilden de mensen om hen heen toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hennie (86) en Hendrik (89) genoten van al die aandacht en voelden zich tot mooi feestelijk zo. De burgemeester kwam geen gebakje eten, maar feliciteerde het paar op afstand.

Hendrik werd geboren in Meppel als zoon in een boerengezin, Hennie zag het eerste levenslicht in Zuidwolde, om precies te zijn op de Fortwijk. Ze leerden elkaar kennen in Het Oude Hogenkamp in de Wijk, het dorp waar ze 65 jaar geleden ook trouwden. ‘Het was een zonnige dag, alleen lag alles open in het dorp. Ze waren met de riolering bezig, herinnert Hennie zich. ‘We werden in zwarte auto’s van Willem Wemmenhove gereden.’

Opvolging gewenst

Bij de trouwerij was wel enige haast geboden, want de vader van Hendrik, Harm Hauwlo, kreeg het steeds moeilijker om zijn bedrijf aan de Hoogeveenseweg in Meppel voort te zetten. Opvolging was gewenst, liefst door Hendrik met een flinke vrouw. Van 1955 tot en met 1994 werkten ze samen op de boerderij, waar maximaal dertig koeien huisden.

In 1969 werd het bedrijf verplaatst naar het Boerpad, omdat er aan de Hoogeveenseweg ontwikkelingen met de snelweg en de Hoogeveensche Vaart. De boerderij moest daarvoor het veld ruimen. Aan het Boerpad werd de bedrijfsvoering steeds meer gericht op de melkveehouderij. De productie werd verhoogd en de paarden werden vervangen door de tractor. Op het moment dat ze veertig jaar getrouwd waren, vonden ze het welletjes en lieten ze een vrijstaande woning boen aan de Mickelhorst.

Ze kregen twee zoons en twee dochters en zijn in het trotse bezit van meer dan twee handen vol kleinkinderen.

Reacties