De Wolden in actie tegen zwerfafval

Ploggen in Ruinen.
Foto: Loopgroep Ruinen

De Wijk – Voor de 18de keer vindt op zaterdag 21 maart de Landelijke Opschoondag plaats. Ook in Drenthe, maar niet iedereen heeft deze dag nodig om zwerfafval te ruimen. Joost Kam uit de Wijk is al vaker bezig met het oprapen van zwerfafval op de route de Wijk – Meppel. En binnenkort wordt er ook weer geplogd in De Wolden.

Joost Kam kwam er al eerder mee in het nieuws: onderweg naar zijn werk in Meppel, op de fiets, heeft hij de plastic zak bij de hand om het gevonden zwerfafval in te verzamelen.Op facebook kondigde hij aan, onder een bericht van deze site over de eikenprocessierups, dat hij binnenkort weer op pad gaat. Tevens de vraag wie er met hem meedoet? Maar hij heeft er een nieuw element aan gekoppeld: Joost Kam wil tegelijk de berm inzaaien met wilde bloemenzaad. De eerste reactie kwam al snel binnen, er wordt nog een datum geprikt..

Ploggen

Dan is er nog het ploggen: zwerfafval opruimen tijdens het hardlopen. Steeds populairder in De Wolden en er staat een nieuwe ronde op stapel. Na de succesvolle ‘plog-weken’ van vorig jaar, wordt er vanaf 20 april weer geplogd in De Wolden en Hoogeveen. ‘Maar je hoeft niet hard te lopen! Iedereen die wandelt, fietst, paardrijdt, hardloopt, de hond uitlaat; kortom iedereen die buiten komt, ziet wel eens zwerfafval langs de wegen liggen. Je ergert je er aan, maar toch lopen we meestal door zonder het op te ruimen’, aldus de gemeenten.

Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal enthousiaste loopgroepen de organisatie van het ploggen op zich genomen. ‘Je kan je als loopgroep, wandelgroep, sportvereniging, school maar ook als particulier aanmelden.” Doe dit voor 15 maart via e-mailadres: [email protected]. In die aanmelding graag vermelden: contactpersoon, aantal deelnemers, welke dag tussen 20 en 25 april jullie gaan lopen en het contactadres i.v.m. aanleveren materialen en ophalen geraapt zwerfafval.
De gemeenten leveren materialen zoals werkhandschoen, zakken en veiligheidsvestjes en zorgen dat het opgeraapte afval wordt opgehaald.

De Opschoondag van 21 maart is een jaarlijks evenement. Niet alleen particulieren van jong tot oud starten opschoonacties op, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten steken traditiegetrouw de handen uit de mouwen. Initiatiefnemer NederlandSchoon is daar blij mee, want zwerfafval blijft een probleem dat we alleen samen kunnen oplossen. Zelf een actie aanmaken voor de Landelijke Opschoondag 2020 kan via www.supportervanschoon.nl.

Reacties