Buurtschap Oldenhave/Bos geeft goede voorbeeld

Ruinen – De bewoners van het buurtschap Oldenhave/ Bos in Ruinen binden de strijd aan met  de eikenprocessierups. Zaterdag werd met vereende krachten op de boerderij van de familie Schoonvelde een immens aantal nestkastjes en insectenhotels gemaakt.

De gemeente De Wolden en Landschapsbeheer Drenthe ondersteunen de buurtschap hierbij van harte, wethouder Hilda Mulder kwam zelfs nog even een kijkje nemen. Henk van Tarry, buurtgenoot en initiator van dit project heeft de coördinatie op zich genomen.
Er werden zaterdag liefst 50 vogelhuisjes, 6 vleermuizenkasten en 3 grote insectenhotels in elkaar getimmerd door de gezamenlijke buren van de buurtschap Oldenhave/Bos.

Gerecycled hout

De vogelhuisjes zijn als bouwpakket beschikbaar gesteld door Landschapsbeheer Drenthe. Ze werden in elkaar geschroefd en geverfd. De Insectenhotels van 1 bij 1 meter zijn gemaakt van gerecycled hout . Het  materiaal was aangeboden door de Geke en Geuchien Schoonvelde, de kaasmakers van het Vershuus uit Ruinen. De inhoud van de insectenhotels werd verzameld door de buren zelf. Het in elkaar zetten en verven was een ingewikkelde klus.
De vleermuizenkasten werden volgens tekening ingenieus gefabriceerd door de handige klussers van de buurtschap. Hilda Mulder kwam vergezeld van haar kinderen ‘ s ochtends langs om de buurtschap een hart onder de riem te steken. De gemeente De Wolden heeft een samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe om de strijd met de eikenprocessierups op een duurzame wijze te lijf te gaan. De aftrap van deze duurzame strijd was in Ruinen.
De buurtschap Oldenhave/Bos heeft de gezellige dag onder genot van een drankje geëvalueerd. Iedereen kijkt voldaan en tevreden terug op een geslaagde samenwerking.

De bewoners hadden bijgaande column niet eens nodig om tot actie over te gaan. Lees maar Column: Nestkastjes in de strijd werpen

Reacties