Column: Nestkastjes in de strijd werpen

Eikenprocessierupsen.
Eikenprocessierupsen.
Foto: Pixabay

Het is altijd een mooie activiteit, voor kinderen, maar ook voor volwassenen: het zelf in elkaar zetten van nestkastjes voor vogels. Ze doen dat vaak in bezoekerscentra in Ruinen en Oud-Avereest, maar ook op scholen en vaak met hulp van deskundigen van bijvoorbeeld de Natuurvereniging Zuidwolde. Een mooie en nuttige bezigheid.

Ik moest er aan denken toen ik Zuidwolde binnenreed over de Meppelerweg en aan verschillende eikenbomen een mooi nestkastje zag hangen. Ik meende zelfs dat uit één van die gaatjes het snaveltje van een meesje piepte, maar dat kon ik me ook verbeeld hebben omdat ik er met de auto natuurlijk met 50 kilometer per uur langs reed. Feit is wel dat het daar om te doen is: deze nestkastjes moeten allemaal bewoond worden door een mooie, liefst grote mezenfamilie, waar de eitjes uitkomen en de kleine meesjes – kool of pimpel – als kool groeien en door hun ouders voorzien worden van lekkere hapjes.

Locaties

Deze mezen zijn namelijk gek op de eikenprocessierups en dat is natuurlijk ook de reden dat de kastjes aan eikenbomen opgehangen worden. Alleen rij ik natuurlijk over veel meer wegen in de gemeente De Wolden en kom ik ook op locaties waar de eikenbomen trots staan te pronken. Nu nog kaal, maar straks ongetwijfeld weer met frisse groene bladeren, gevolgd door hun vruchten. De meeste van die eikenbomen moeten het zonder nestkastje doen en dat betekent dus dat de kans dat er zo’n lieve mezenfamilie komt wonen, wel erg klein is.

Nu is er eerder dit jaar in De Wolden een raadsdebat geweest in de gemeenteraad over de aanpak van de eikenprocessierups. Dat was op verzoek van de raad zelf, want Jaap Wiechers van de ChristenUnie riep vorig najaar al dat het niet snel genoeg kon. Hij weet ook maar al te goed dat je het kwaad bij de wortels aan moet pakken. Dat is met terrorisme zo, met het Coronavirus maar ook met de eikenprocessierups. Niet talmen en ellenlang discussiëren over de manier van bestrijding. Nee, de koe bij de horens vatten en zorgen dat die rupsen zo min mogelijk kans hebben om tot een plaag uit te groeien. Dat betekent dus nestkastjes plaatsen, al moet dat wel op een deskundige manier gebeuren, maar ook het zaaien van bloemen en planten die weer vijanden van de plaagrups aantrekken.

Zaai- en pootgoed

Die acties hoeven niet zo moeilijk te zijn: nestkastjes worden her en der in grote getalen getimmerd, zijn helemaal niet zo duur en zo geplaatst. Zaai- en pootgoed is ook niet zo lastig verkrijgbaar, alleen wie neemt het initiatief? Moeten we wachten tot ambtenaren van de gemeente De Wolden eindelijk hun plannen klaar hebben? Dan krioelen de rupsen alweer vrolijk over de stammen en vallen ze als rijpe appelen in onze nek. Inwoners kunnen er zelf wat aan doen, maar hier ligt ook een taak voor de verenigingen van Dorpsbelangen. Het gaat ook om de leefbaarheid van hun dorpen. De gemeente heeft al geld in de begroting staan voor de bestrijding van de eikenprocessierups, dus knip trekken en actie. Zeker nu de winter die naam niet verdient en de rupsen een heerlijk warm winterbedje hebben genoten en straks massaal wakker worden. Dan lopen we in De Wolden weer achter de feiten aan.

Peter Nefkens

 

En zaterdag bleek dat een buurtschap in Ruinen zelf al de handen uit de mouwen steekt, hartstikke goed! Leesmaar: Buurtschap Oldenhave/Bos geeft goede voorbeeld

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen