De Wolden zamelt meeste gft-afval in van Nederland

In Koekange halen verenigingen ook oud-papier op.
In Koekange halen verenigingen ook oud-papier op.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – In de gemeente De Wolden werd in 2018 het grootste aantal kilogram gft-afval opgehaald. Met liefst 22,27 kilogram per inwoner staat De Wolden fier op kop. Ook met de inzameling van oud-papier staat De Wolden in de kopgroep.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft vrijgegeven. Nederlandse gemeenten zamelden in 2018 gemiddeld 494 kilogram huishoudelijk afval per inwoner in. De Waddengemeenten, met relatief veel toeristen ten opzichte van het aantal inwoners, halen het meeste afval per inwoner op. In niet-stedelijke gemeenten wordt het meeste afval opgehaald.

In zeer sterk stedelijk gebied wordt gemiddeld per inwoner het minste huishoudelijk afval ingezameld, in 2018 was dit 419 kilogram. In niet-stedelijk gebied lag dit met 592 kilogram per inwoner aanzienlijk hoger.

Gft-afval in Nederland.

Verschillen

Die verschillen zijn ook in deze regio terug te vinden. Waar De Wolden meer dan 22 kilo gft inzamelt, is dat in Meppel maar 139 kilo en in Hoogeveen zelfs slechts 125 kilo. Hardenberg haalt 133 kilo gft op, Steenwijkerland 165,6 kilo, Staphorst 180,3 kilo en Midden-Drenthe 195 kilo.

Wat oud-papier betreft is De Wolden koploper in de provincie Drenthe met 83,5 kilo. Op afstand volgen Steenwijkerland met 67,3 kilo, Hardenberg en Midden-Drenthe met 62, Meppel met 61,8, Hoogeveen met 55,2 en Staphorst met 51,7 kilo.

Wat het inzamelen van glas betreft doen de stedelijke gemeenten het in deze regio nauwelijks beter. Waar De Wolden 21 kilo glas ophaalt, pakt Meppel 22,2 kilo, Hoogeveen maar 19,2 kilo, Hardenberg 17,3 kilo, Staphorst 17,5 kilo, Midden-Drenthe 21,4 kilo en Steenwijkerland liefst 25,6 kilo. In alle cijfers scoort de gemeente Westerveld helemaal niet, want het CBS wist geen cijfers van deze gemeente boven water te krijgen.

Meer mogelijkheden

Huishoudens hebben de afgelopen decennia steeds meer mogelijkheden gekregen om afval gescheiden in te leveren, zoals via afvalcontainers of de milieustraat. Er bestaan grote verschillen in afvalproductie en -verwerking tussen gemeenten. Zo wordt in de grote steden minder vaak gft-afval gescheiden, omdat kleinbehuisden geen ruimte hebben voor een gft-container. Daarnaast verschilt de productie van afval tussen gemeenten onderling. In gemeenten met veel toeristen, zoals de Waddeneilanden, wordt bijvoorbeeld meer afval per inwoner geproduceerd. Dat komt onder andere doordat vakantiewoningen geen geregistreerde bewoners hebben, maar er wel afval wordt geproduceerd.

Gft-afval

In niet-stedelijke gemeenten, waar meer huizen een tuin hebben, werd in 2018 gemiddeld 138 kilogram groente-, fruit- en tuinafval per inwoner ingezameld. In zeer sterk stedelijke gemeenten was dit gemiddeld 29 kilogram per inwoner.

Oud-papier

In elke Nederlandse gemeente wordt glas gescheiden ingezameld. De verschillen tussen stedelijk en minder stedelijk gebied zijn voor glasafval minder groot dan voor gft-afval: in 2018 zamelden niet-stedelijke gemeenten gemiddeld 23 kilogram glasafval per inwoner in, matig stedelijke gemeenten 23 kilogram, en zeer sterk stedelijke gemeenten 16 kilogram. Op de Waddeneilanden wordt per hoofd van de bevolking relatief veel glas opgehaald, met Schiermonnikoog (148 kilogram) en Vlieland (153 kilogram) als uitschieters. Dit is het effect van toerisme in gemeenten met weinig inwoners, dat ook te zien is in Zeeuwse kustgemeenten.

Op de Waddeneilanden werd in 2018 ook relatief veel papier per inwoner opgehaald. Op Vlieland was dat 173 kilogram, op Schiermonnikoog 185 kilogram. In niet-stedelijke gebieden, waar de Waddeneilanden onder vallen, werd gemiddeld 68 kilogram papier per hoofd van de bevolking opgehaald. In zeer sterk stedelijke gemeenten was dat gemiddeld minder dan de helft (29 kilogram).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen