Drone kan dieren redden

Een drone die dieren redt.

Uit angst voor het lawaai van grote maaimachines blijven dieren vaak laag in het gras liggen, om vervolgens te worden vermalen door de scherpe messen. Niet alleen noodlottig voor de dieren, maar ook vervelend voor de boeren, omdat hun maaisel wordt verontreinigd.

Warmtebeeldcamera

De gebroeders Borre van Dronexpert hebben daarop het volgende bedacht. Ze laten een drone met warmtebeeldcamera 50 meter hoog boven het grasland hangen, draaien een rondje, en zien meteen waar dieren zich verscholen houden. Gewoon, beneden op de  grond, op hun smartphone.

Waarom

Vrijwilligers of natuurbeheerders kunnen de reeën, hazen en weidevogels vervolgens uit het pad van de maaimachine halen. Jaarlijks komen er in het maaiseizoen honderden jonge reeën om.
,,De beslissing om te maaien wordt vaak op hele korte termijn genomen,” zegt natuurbeheerder Frank Spijkerman. ,,Dan kun je weinig meer doen. Soms plaatsen we wel vlaggen bij nesten, maar dat moet je een paar dagen vooraf doen. Die tijd heb je vaak niet. Met deze drone kun je snel grote oppervlakten scannen, zonder de grond te beroeren.”

Hoe werkt het

Drones met een camera eronder zijn niet nieuw, zelfs niet met een warmtecamera. Wel nieuw is de app die ontwikkelaar Roger Borre maakte. ,,Vanaf de grond kun je de camera traploos op een bepaalde temperatuur instellen. Alles met een hogere temperatuur dan ingesteld, krijgt een kleurtje. Daardoor kun je snel de gekleurd oplichtende dieren vinden in de verder grijs afgebeelde omgeving.”

Brandweerkorpsen

Terwijl de quadcopter tientallen meters hoog rondsnort, zijn beneden op de smartphone live de beelden te zien, als warmtebeeld, maar met een druk op de knop ook als gewoon beeld.
Het machientje kan niet alleen dieren redden, maar ook mensen. Roger: ,,Het is een ideaal hulpmiddel voor brandweerkorpsen. Brandweerlieden kunnen precies zien waar de meeste energie vrijkomt, en daar hun straal op richten. Maar je kunt ook dwars door de rook heen personen herkennen. Vier Duitse brandweerkorpsen hebben er al één aangeschaft. Ook naar Amerika zijn ze al verscheept. ,,Eigenlijk loopt het overal goed, behalve in Nederland,” zegt Roger. ,,Dat komt door de regelgeving. Als je wilt vliegen moet je 6 maanden van te voren een vergunning aanvragen. Dat is onwerkbaar.”

Er is echter hoop, want per oktober wordt de wet versoepeld. Dan kan ook in Nederland Bambi gerust in het grasland gaan liggen.

ree

 

Bron: Tubantia & Dronexpert.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen