Schooljeugd verrast met fietsverlichtingsactie Haakswold

Ruinerwold – Bij een onaangekondigde controle op fietsverlichting bleken vanmorgen in alle vroegte op Haakswold 12 van de 82 gecontroleerde fietsers zonder deugdelijke verlichting te fietsen. De overtreders kregen dit keer geen bekeuring, maar een waarschuwing plus goede losse verlichting op de fiets.

Het ging om een actie van het Buurtteam, waarin politie, Welzijn De Wolden en de BOA’s. Het aantal fietsende scholieren was overigens een stuk minder dan gebruikelijk, maar dat had een verdrietige reden. Op scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel waren de lessen geschrapt vanwege het plotselinge overlijden van een docent, gisteravond.

Donkere dagen

Met de donkere dagen na de vakantie blijkt dat nog steeds veel fietsers zonde goede verlichting de we opgaan. ‘Automobilisten, scooters en brommers zien een fietser zonder verlichting vaak pas laat aankomen en daarmee zijn ze een gevaar op de weg’, aldus de mensen achter de actie. Wanneer bij een normale controle een fietser wordt betrapt op rijden zonder goede verlichting, dan is de bekeuring niet mals: 55 euro plus 9 euro administratiekosten. Een aantal fietsende scholieren kreeg het dinsdagochtend da ook even benauwd bij het zien van de politieagenten. Ze zagen de opbrengst van de folderwijk al in rook opgaan.

Goede bui

Maar de controleurs waren in een goede bui. Ter plekke werd een goed licht gemonteerd. ‘Maar ik noteer van de overtreders wel de naam en het adres, dan rijgen de ouders een brief in de bus van welzijn De Wolden dat de fietsverlichting niet goed is’, verduidelijkt wijkagent Albertje Lensen. In de brief wordt het doel van het project uitgelegd en worden de ouders gewezen op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van hun kind in het verkeer.  ‘Dit is wel een serieuze actie, maar het is niet de bedoeling om de jeugd te pakken’, vult jongerenwerkster Dieuwertje Jansen aan. Zij had het project Fix je Fiets al twee jaar op de plank liggen. ‘Het komt uit Noord-Holland waar ik het van vroeger collega’s kreeg.’

Noodzaak

Insteek van het project is dat iedereen voortaan met goede verlichting op pad gaat. ‘Als het goed is zal men door deze actie en de voorlichting doordrongen zijn van de noodzaak van goede fietsverlichting’, aldus Jansen. De personen die de boel wel in orde hadden, kregen een cadeautje in de vorm van een gaaf ventiellampje. In Noord-Holland is gebleken dat deze actie bijdraagt aan veiliger verkeer en (verbeterd) contact tussen de betrokken professionals.

 

Reacties