Commissaris op werkbezoek in Ruinerwold

Jetta Klijnsma bij De Drentse Koe.
Foto: Drentse Koe

Ruinerwold – Commissaris van de koning Jetta Klijnsma bracht gistermiddag een werkbezoek aan Ruinerwold. Eerst bij speel- en ijsboerderij De Drentse Koe, daarna bij de mensen van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe. Ze sloot af bij Gert Lindenhols in Fort.

Klijnsma was op tour door het gebied – ze begon bij de Johannes Postkazerne in Havelte – in verband met haar ‘tip-de-commissaris’ actie. Na haar aanstelling konden inwoners van Drenthe via internet tips doorgeven waar Jetta Klijnsma eens zou moeten komen. ‘En de tips stromen nog steeds binnen’, vertelde ze in de oude raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Ruinerwold, nu dienst doende als verzamel kantoorgebouw Het Raadhuis.

Jetta Klijnsma met een eierdoos van bermgras gemaakt.

Oude koeienstal

Bij Lydia van der Linde en haar Drentse Koe kreeg de commissaris al het moois van de speel- en ijsboerderij te zien, waarbij specifiek het klimavontuur boven de koeien en de waterplaats in de voormalige koeienstal. Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Drenthe en het Europese Leaderfonds. Natuurlijk eindigde het bezoek met een echt Drents Koe IJsje en de opmerking dat ze wellicht nog eens pannenkoeken komt bakken met de gedeputeerden. ‘De Drentse Koe dat is ook een fenomeen Het is echt ongelooflijk wat daar gerealiseerd is, zelfs bij druilerig weer zoals nu is et top om daar te spelen’, zei Klijnsma bij de gebiedscoöperatie.

Raadhuis

In Het Raadhuis werd ze bijgepraat door voorzitter Jannes Oosterveld van de gebiedscoöperatie en Jan van Goor, de coördinator van de coöperatie. In aanwezigheid van andere bestuursleden en burgemeester Roger de Groot kreeg de commissaris een inkijkje in het werk van de Gebiedscoöperatie, waarbij ze haar verbazing en verrassing duidelijk liet blijken. Op de vraag van Klijnsma of andere gemeenten dan De Wolden en Hoogeveen ook aanhaken, suggereerde voorzitter Oosterveld dat eigenlijk alle gemeenten in Zuidwest-Drenthe lid zouden moeten zijn. Nu zijn dat De Wolden en Hoogeveen, vooral ook omdat de coöperatie vanuit De Wolden is opgezet. Daarnaast zijn ook onderwijsinstelling Terra, Ondernemersplatform De Wolden, NV Rendo, waterschap Drents-Overijsselse Delta, Rabobank Het Drentse Land en Welzijn De Wolden lid. ‘De houding van veel organisatie is “eerst zien, dan geloven”. Voor de financiën is het van belang dat we het komend jaar tien extra leden werven’, benadrukte Oosterveld. Los daarvan maakt de coöperatie ook gebruik van projectfinanciering.

Nadat alle activiteiten de revue waren gepasseerd, vertrok het gezelschap naar Agra Lindenhols aan de Kleefegge tussen Fort en Zuidwolde, waar Gert Lindenhols uit de doeken deed hoe het nu zit met koolzaadolie en veldbonen.

Reacties