Bouw op ‘locatie De Vries’ eindelijk begonnen

Zuidwolde – Eindelijk wordt er gebouwd op de in Zuidwolde welbekende ‘locatie De Vries’. Op de hoek van de Hoofdstraat en de Tonckensstraat was het op de activiteiten in- en rond het Wheemhuus na, lang stil. De grond lag er maar verlaten bij, op een gegeven moment zelfs begroeid met boompjes en struiken, maar vrijdagmiddag groef wethouder Jan ten Kate hoogstpersoonlijk het eerste gat.

Dat gebeurde onder de goedkeurende blikken van de toekomstige bewoners. Van de 14 appartementen zijn er 12 verkocht, eentje is bijna naar een nieuwe eigenaar over. Aannemer Jan Brands van de gelijknamige aannemer, zijnde de projectontwikkelaar, moest er lang op wachten. Jan ten Kate bracht nog in herinnering dat in 2010 begonnen werd met de planvorming. ‘Dat was een plan met rieten daken, maar toen kwam de crisis. We hebben altijd contact gehouden met Brands. Er werden ondertussen vragen in de gemeenteraad gesteld, maar we hielden het hoofd koel. Het plan werd aangepast en ineens werkte alles mee: de crisis was voorbij en er was weer vraag naar appartementen’, aldus de wethouder. In de eerste plannen was geen plek voor het Wheemhuus. Vanuit de bevolking kwam en actie op gang om dit karakteristieke pand te behouden voor het dorp. Het werd geen culturele locatie, maar uiteindelijk een prachtig verzamelgebouw met allerlei zorg gerelateerde bedrijfjes.

Extra bijdrage

‘Beter laat dan nooit’, sprak Jan Brands zelf voordat de wethouder de graafmachine besteeg. ‘De wethouder heeft ons enorm geholpen, die heeft ons naar de provincie gestuurd voor hulp’, verwijst Brands naar de extra bijdrage die vanuit Assen kwam om het plan vlot te trekken. Met een Chinees restaurant en de bakker naast de deur, kunnen de bouwers de komende 270 werkbare werkdagen hun lol op aan de hoofdstraat. Dat aantal werkbare werkdagen is de tijd die het kost om het appartementencomplex te bouwen, waarbij aangetekend wordt dat een jaar doorgaans 185 van die werkbare dagen heeft. Strenge vorst daargelaten, zou het complex in het voorjaar van  2020 wel eens af kunnen zijn.

Reacties