Drenthe relatief goedkope provincie voor bouwvergunning

Foto: Golfclub Martensplek

Zuidwolde – Er zijn aanzienlijke gemeentelijke verschillen in wat een bouwvergunning kost bij verbouwen van een huis. De Wolden is vergeleken met andere Drentse gemeenten best duur.

Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat onder alle 380 Nederlandse gemeenten onderzoek deed naar de kosten van een vergunning voor twee gangbare soorten verbouwingen, in combinatie met een vergunning voor het plaatsen van een bouwcontainer. Drenthe komt als relatief goedkope provincie uit de bus binnen het onderzoek.

Een vergunning voor een dakopbouw met verhoogde nok, met een oppervlakte van 15m2 en begrote bouwkosten van €27.500, kost in Nederland gemiddeld €789. Wie in Valkenswaard (Noord-Brabant) woont, is financieel gunstiger uit: hier kost deze verbouwing €175. In Veenendaal (Gelderland) zijn de bewoners het duurste uit: hier kost een vergunning voor precies dezelfde verbouwing € 2.281,80. De Wolden komt uit op € 808,50.

Uitbouw

De verschillen in de prijs van vergunningen zijn eveneens groot voor het andere bestudeerde verbouwing type. Voor een uitbouw van 8m2 aan de zijkant van het huis, is men in de gemeente Ameland het goedkoopste uit met een bedrag van € 123,50. In het Zuid-Hollandse Voorschoten kost een vergunning voor dezelfde klus € 938,30. De Wolden vraagt hier € 279,30 voor.

Drenthe relatief goedkoop

In Zeeland zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt aan vergunningen die gerelateerd zijn aan verbouwingen. Utrecht is juist de duurste provincie: hier liggen de kosten gemiddeld 36,5 procent hoger dan in Zeeland, dat komt neer op een gemiddelde van 637,37 euro. Ook in Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg is men relatief veel kwijt voor de omgevingsvergunningen die bij een verbouwing komt kijken.

Inwoners van Drenthe zijn, vergeleken met Zeeuwen, 14,8 procent duurder uit met vergunningen gerelateerd aan verbouwingen. De gemiddelde kosten in Drenthe komen uit op € 529,42. Toch valt Drenthe daarmee binnen de top drie goedkoopste gemeenten qua bouwvergunningen: Drenthe hoeft slechts Zeeland en Flevoland boven zich te dulden als goedkopere provincies.

Buiten hypotheek

Omdat het maximale leenbedrag bij een hypotheek per 1 januari 2018 is verlaagd naar 100 procent van de woningwaarde, kunnen de kosten van een verbouwing niet meer (deels) in de hypotheek worden opgenomen; dus ook de vergunningen voor die verbouwing niet. Dat betekent dat gemeenten met de prijs van vergunningen invloed kunnen uitoefenen op de toegankelijkheid van de woningmarkt voor (nieuwe) woningbezitters die na de koop van plan zijn te gaan verbouwen.

Benieuwd naar de prijs van een vergunning in jouw gemeente? Op de website van Afvalcontainershop.nl kun je deze terugvinden op de interactieve landkaart: https://www.afvalcontainershop.nl/meest-verbouwvriendelijke-gemeenten

Reacties