Fietsers hadden een lach op hun gezicht

Zuidwolde – Het bestuur van de Boerderijenfietstocht “maar dan anders” kijkt terug op een zeer geslaagd evenement. Met maar liefst 1300 deelnemers die bijna allen met een lach op het gezicht terugkwamen aan de finish voelde het als een feestje.

Het was een drukke, warme dag voor alle vrijwilligers die betrokken waren, verkeersregelaars, stempelaars, inschrijvers en de mensen die de lunch verzorgden bij camping Nieuw Moscou.
Ongeveer 1280 lunches met dagverse melk en karnemelk van de Noaberhoeve werden soepeltjes uitgegeven en genuttigd op het zonovergoten voor de gelegenheid aangelegd terras.
Maar ook voor de bedrijven die hun bedrijf open hebben gesteld voor de vele fietsers was het een prachtige gelegenheid om hun eigendommen te tonen aan de belangstellenden en hebben hun beste beentje voorgezet een mooi programma aan te bieden.

Shoarma

Varkensboerderij Boerrigter liet met trots zien waar ze dagelijks mee bezig zijn, op het terrein werden de fietsers getrakteerd op heerlijke ter plekke gebakken shoarma. Bij de familie Neppelenbroek werd een en ander uitgelegd over waternivellering en ook hier werd de inwendige mens niet vergeten.
Hoogtepunt van de fietstocht was een bezoek aan Nieuwlande, waar men op vertoon van het boekje gratis het museum de Duikelaar kon bezoeken. Maar liefst 600 mensen hebben dit bezocht. Ook bij het monument de Opsteker was de koffie niet aan te slepen. Alle bezoekers mochten ook een kijkje nemen in het onderduikershol en verbaasden zich over het verhaal wat er verteld werd.
Bij de kerk in Hollandscheveld werden de fietsers verrast door een koor wat prachtige liederen ten gehore bracht, menigeen nam even de tijd om een plekje in de kerkbanken te zoeken om te luisteren of een verzoek aan de organist te doen voor een te spelen lied. Ook kon men hier een tentoonstelling van oude doopjurken bezoeken.

Kinderen

Maar liefst 120 kinderen fietsen 25 kilometer door het Drentse land van activiteit naar activiteit. Ook zij werden verrast door zeer uiteenlopende bedrijven.
Bij kwekerij Bakker mochten zij een bladblazerparcours lopen, plantjes stekken terwijl de vaders/moeders een uitdagen kregen om met een vorkheftruck stenen te stapelen. Diverse landbouwwerktuigen stonden op het terrein en eigenaar Jan-Michiel vertelde talloze malen waarvoor deze dienen.
Natuurvereniging Zuidwolde had ook een aantal vrijwilligers geïnstalleerd op het mooie terrein van familie Leerdam. Hier werd zeer enthousiast verteld over vlinders, waterdieren en de das, ree de vos. Een aantal opgezette dieren werden van top tot teen bekeken en geaaid. Tevens konden de kinderen met de handen in het water diverse waterdieren van dichtbij bekijken.
Bij het speelbos in Kerkenveld was een speurneuzen tocht uitgezet, waarbij de kinderen moesten raden welke neus bij welk dier hoorde en konden ruiken aan een aantal sokken in de boom wat er zich in de sok bevond.
Het was de variatie in activiteiten die de deelnemers zo enthousiast terug deed komen bij de finish waardoor de organisatie gesterkt werd om volgend jaar weer dergelijke tocht uit te zetten.

Reacties