Vrienden helpen kerk van Blijdenstein

De eerste vrienden van Blijdenstein.
Foto: Artizzl Media

Ruinerwold – Om de toekomst van de kerk in Blijdenstein en daarmee de idyllische locatie veilig te stellen, wordt een stichting Vrienden van Blijdenstein opgericht. Er is een comité geformeerd met betrokken personen, dat uiteindelijk moet leiden tot een bestuur met leden die heel Ruinerwold vertegenwoordigen.

Het initiatief komt dan wel vanuit de hervormde kerk, maar het is juist de bedoeling dat er ook gewoon niet-gelovigen in het bestuur komen. ‘Het moet zo zijn dat wij ons met het geestelijke leven bemoeien, maar dat de Vriendenclub mensen telt die buiten de kerk staan’, zegt Klaas Rooze, de voorzitter van de kerkrentmeesters en lid van de Kerkenraad. Een van die ‘ongelovigen’ is Rinus van der Haar, alhoewel hij wel lid is van de kerk. De andere twee leden van de commissie zijn Akkelien Zijlstra en Jacob van der Veen.

Jaarrekening

‘Wij krijgen de jaarrekening niet meer zomaar sluitend. We al maatregelen getroffen. Zo is dominee Roel Kloosterziel nu ook actief in IJhorst. We hebben ons afgevraagd hoe we extra geld kunnen genereren. Je ziet her en der vriendenclubs ontstaan van monumentale gebouwen. De Bartholomeuskerk van Blijdenstein is beeldbepalend voor het dorp. Een deel van het geld steken we in het onderhoud, waar Monumentenzorg ook aan meebetaalt’, legt Rooze uit.
‘We willen een groep creëren met mensen uit alle geledingen’, merkt Van der Haar op. ‘Er ligt hier een stuk historie die voor heel Ruinerwold van belang is.’ Volgens Van der Veen is niet alleen de historie van het gebouw van belang. ‘Het gaat ook om de beleving. Veel mensen zijn hier naar de zondagsschool of naar de kerk geweest. Die hebben toch iets met Blijdenstein.’

De Bartolomeuskerk.

Munnekeweer

De kerk en de nieuwe vriendenclub moeten absoluut los van elkaar worden gezien. ‘Het gaat om de kerk, de Munnekeweer en de omgeving’, zegt Van der Haar. ‘Blijdenstein is de Poort van Ruinerwold’, valt Van der Veen hem bij. ‘Wij willen het comité vergroten. Het bestaat nu uit drie personen, want Klaas zit er nu nog bij als link naar de Kerkenraad. We willen er dus nog een paar mensen bij betrekken en dan vrienden gaan zoeken. Die betalen dan een bedrag per jaar en wij moeten daar wel een tegenprestatie voor leveren. We willen bedrijven voor het kerkgebouw interesseren, maar ook jaarlijks een evenement organiseren voor de vrienden.’ Een actie die al wel zeker is, dat is de wijnactie. Op 23 september vindt de aftrap plaats van de wervingsactie, maar het liefst hebben ze dan al 50 namen van vrienden op papier staan. En misschien ook wel wat boezemvrienden, die nog ietsje meer vriend van Blijdenstein willen worden.
Aanmelden en info: [email protected]

Reacties