Wilde Wietse geeft zich bloot in Ruinen

Ruinen – Er waren kinderen bij die het prachtig vonden, er waren er ook die toch wat angstig naar de grote grommende gestalte keken. Woensdagavond maakte de Wilde Wietse zijn opwachting op het eerste Brinkfestijn in de Heerlyckheid Ruinen. Vanuit zijn hut op de Brink, die in elkaar gezet is met kerstbomen, gromde hij heel wat af. Als de kinderen te dicht in de buurt kwamen, prikte de wildeman vervaarlijk met zijn stok.

De Wilde Wietse staat de komende vier woensdagavonden centraal tijdens het Brinkfestijn. Wat het publiek nu te zien kreeg, was een voorproefje van het hele verhaal. Hennie Kuijer vertelt het steevast om kwart voor zeven.

Brinkkoor

De ouverture was, hoe kort ook, een succes. Eerst zingen kinderen, gestoken in historische boerenkledij, het publiek toe. Vertelster Hennie Kuijer legde de herkomst van de Heerlyckheid Ruinen uit en kondigde het Runer Brinkkoor aan. ‘Een aantal leden van verschillende koren uit Ruinen. Nu hebben we een nieuw kinderkoor en een Brinkkoor’, zei ze met een knipoog. Ineens was daar ook de Wilde Wietse, die op het lawaai afkwam en iedereen weg wilde jagen. Hij pakte een jongetje onder de arm en rende ermee weg. Later keerde hij terug naar zijn hol. Toen de kinderen massaal voor het hol gingen posten, werd Wietse heel boos. Hij rende baar de Mariakerk en vluchtte voor de kinderen. Weg was hij, woensdag 25 juli komt hij vast weer terug.

Brandweer

Het eerste Brinkfestijn had behalve de waag en veld kramen ook nog een en ander in petto voor liefhebbers van de brandweer. Het korps Ruinen had eens flink in de bus geblazen. Er waren demonstraties vlam in de pan en autoknippen, kinderen mochten met een slang op een kliko spuiten en de voormalige garage De Jong kon mooi gebruikt worden voor een rokerige ervaring, waarbij liefhebbers compleet met perslucht binnen konden ervaren hoe het is in een ruimte vol met rook. Verder waren er twee bijzonder fraaie glimmende Amerikaanse brandweerwagens.

 

Reacties