Naoberkracht in oorlogstijd

https://youtu.be/Y43c1BeN2bY

Op 4 mei werden op verschillende plaatsen in De Wolden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vandaag, 5 mei, vieren we dat we sinds die de Tweede Wereldoorlog in vrijheid hebben kunnen leven.

Zoals burgemeester Roger de Groot bij de dodenherdenking in Ruinerwold zei: “Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Dat is de waarde van gedenken.”

Recent werd bij de Mariakerk in Ruinen een monument onthuld dat geen doden herdenkt, maar juist het overleven. Tienduizenden kinderen overleefden de oorlog dankzij de gastvrijheid van gezinnen in het noorden, waaronder ook in Ruinen en Ansen. In de tijd rondom die onthulling is deze film gemaakt door Michel Sander Boonstra. De film vertelt het hoe en waarom van de vlucht voor de honger met tot slot het bezoek van Coba Jonkers-van Dijk aan het huis in Ansen waar zij in de Tweede Wereldoorlog te gast is geweest en waar de kleinzoon van het echtpaar dat haar destijds zo gastvrij ontving, nog woont.

Meer over het verhaal van de hongerevacuéetjes in Drenthe vindt u in de eerder gepubliceerde artikelen:

Overlevenden onthullen gedenkboom en plaquette

en

Herdenkingsboom Ruinen kan gaan wortelen

 

Reacties