Aanleg Glasvezelnetwerk vordert ondanks ijzige temperaturen

https://youtu.be/-yeI-8qc_tE

Ondanks de heftig ingetreden vorst vordert de aanleg van het glasvezelnetwerk in De Wolden gestaag.

De machine wordt ontdooid met branders

 

Spoorboring

Vanmorgen was het voor menigeen even wennen: na een stevige nachtvorst moesten de autoruiten grondig gekrabd en op de fiets waren wanten en een warme muts onmisbaar. Dichtbij de spoorwegovergang van Koekange stonden de machines gereed voor de “spoorboring”. Om de mantelbuis waarin de glasvezel aangelegd wordt onder het spoor door te trekken, moet 200 meter lang op 18 meter diepte een tunnel voor die buis worden geboord.

dsc_0171-large

Satellietsysteem

18 meter diep boren over een afstand van 200 meter en dat gestuurd, hoe doe je dat?  Zoals alles tegenwoordig gaat dat met veel hulp van computers en snelle internetverbindingen. Kort gezegd zorgt een satellietverbinding voor de aanstuurgegegevens, die worden door een computersysteem ter plaatse verwerkt en naar de bestuurder van de boor gestuurd die daardoor op een beeldscherm precies kan zien of de boor een tikje naar het oosten of westen moet.

Betoniet voor de boring

Tunnel

Buiten brommen de machines en schuift de boor steeds verder de grond in. In het boorgat een slurrie van betoniet en water. De betoniet maakt een laagje aan de binnenkant van de geboorde tunnel waardoor deze open en in tact blijft. In de cabine van de boormachine worden geconcentreerd twee “joysticks” bediend om de boor de goede kant op te sturen. Na verloop van tijd wordt een pauze ingelast. Het computersysteem moet zoals dat heet “noord zoeken” en wordt binnen ca. 10 minuten opnieuw gekalibreerd. De boor zoekt zich vervolgens weer verder een weg diep onder de spoorrails door.

De mantelbuis ligt al klaar

Naoberschap

Woensdag wordt het karwei afgemaakt. De tunnel is dan klaar en vanaf de “overkant” wordt een dikke mantelbuis dan door de tunnel naar Koekange getrokken. Omwonenden van dit spektakel zagen de mannen van de aannemer al dagen hard aan het werk in het ijskoude novemberweer. De familie Wachtmeester hoefde niet lang na te denken: vandaag werd de verraste ploeg getrakteerd op snert en warme chocomel! “Naoberschap in De Wolden” aldus Chantal Wachtmeester.

15239218_10208279497124788_1458836497_n

 

Reacties