Crossloop Zuidwolde

Foto: loopgroep zuidwolde

De Crossloop in Zuidwolde is een jaarlijks terugkerend evenement van Loopgroep Zuidwolde. De wedstrijd is voor jong & oud en voor canicrossers. In 2015 vindt de Crossloop plaats op zaterdag 9 mei.

 

In de ronde van 5 km is de beruchte Falieberg 3 keer opgenomen. Bij de 10 km loop je dus 6 keer over de berg. De canicross is 5 km.                                            Loper         cross1

De Crossloop Zuidwolde is ook onderdeel van Loopcircuit De Wolden, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Scoor hier je punten voor het klassement.

 

De voor-inschrijving is geopend en kan via www.inschrijven.nl. Na-inschrijven kan op de dag zelf vanaf 11.30 uur in de kantine van Camping de Entekoele. De voor-inschrijvers halen hier hun startnummer af en betalen ter plekke.

De kosten bedragen in beide gevallen € 3,- voor de jeugd op de 1.250m en 2.500m en € 6,- voor de 5 en 10 km en canicross.                             cross3

 

Het programma op 9 mei is als volgt:

leeftijd canicross 6 t/m 9 jaar 10 t/m 12 jaar 13 jaar en ouder
afstand 5 km 1.250 m 2.500 m 5 of 10 km
start 12.00 uur 13.00 uur 13.00 uur 13.30 uur
kosten € 6,- € 3,- € 3,- € 6,-

 

Na afloop van de wedstrijd is er een prijsuitreiking voor de jongens/meisjes en dames/heren per afstand. De prijsuitreiking voor de jeugd is gelijk na de start van de 5/10km.

 

Na-inschrijven kan vanaf 11.30 uur op de dag zelf in de kantine van Camping de Entekoele, Falieberglaan 5, 7921 VS in Zuidwolde.

Voor wie met de auto komt, er kan geparkeerd worden op de parkeerplaats van de begraafplaats, Meppelerweg 31, 7921 VM Zuidwolde. Van daaruit is het ongeveer 400 meter lopen naar de start/inschrijving

Informatie over de canicross hieronder

 

1. Introductie
Canicross is hardlopen met je hond in de natuur waarbij baas en hond een combinatie vormen die bij voorkeur hardlopend een overwegend onverhard parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Canicross is voort gekomen uit de sledehondensport en als zodanig vanuit Canada overgewaaid naar Europa. Canis is het Latijnse woord voor hond en cross het Engelstalige woord voor veldlopen.

2. Deelnemers
Iedereen die in een goede fysieke gezondheid verkeerd kan met een hond aan de canicrossloop deelnemen. Deelname geschiedt geheel op eigen risico en alleen deelnemers vanaf dertien jaar en ouder kunnen zich inschrijven waarbij het geboortejaar en niet de geboortedatum bepalend is. De canicross wordt verdeeld in 2 categorieën: dames en heren. Na afloop wordt een uitslagenlijst opgesteld. De deelnemer is zowel vóór, tijdens als na de loop volledig verantwoordelijk voor het welzijn van de hond, dus zijn of haar fysieke gezondheid, algemene conditie en gedrag. Hetzelfde is van toepassing op agressie, vervuiling, vernieling, schade of ongeval veroorzaakt door zichzelf of door de hond, ook indien het een leenhond betreft. De eigenaar van de hond dan wel de deelnemer dient om voorgaande redenen in het bezit te zijn van een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering.

3. Hond
De hond moet gedurende het gehele evenement aangelijnd blijven, dus zowel voor, tijdens als na de loop. De deelnemer dient de hond onder alle omstandigheden onder controle te houden. Tijdens de loop mag de hond de deelnemer trekken. Indien de hond (tijdelijk) achter de deelnemer blijft dan mag dat alleen als de lijn niet strak staat: dus het vooruittrekken van de hond is niet toegestaan.

4. Materiaal
Voor de veiligheid en het welzijn van de deelnemer en de hond is het gebruik van het juiste materiaal van het grootste belang. Om die reden dient de deelnemer bij voorkeur een canicross heupgordel te dragen. Daarnaast wijst de organisatie betreffende de hond, vriendelijk doch met klem, op het gebruik van een goed passend tuig en een speciale elastische lijn voor canicross.

5. Start
De eerste canicross combinatie start om 12:00 uur. Na de eerste combinatie wordt om de 15 seconden, op volgorde van het startnummer, gestart. Bij de start dienen zowel de deelnemer als de hond achter de startlijn te staan.

6. Parcours
Het parcours gaat over uitsluitend onverhard terrein en wordt aangegeven door pijlen en linten. Indien op de wedstrijddag, door bijvoorbeeld hoge temperaturen, de omstandigheden zodanig zijn dat de gezondheid of het welzijn van de hond in gevaar komt, kan in extreme gevallen de canicrossloop worden afgelast.

Voor meer informatie over canicross zie:  Canicross Overijssel & Gelderland

Reacties