Controles landbouwverkeer

Foto: www.politie.nl

Extra controles op het landbouwverkeer in de drie noordelijke provincies, politie controleert streng.

Bij vorige controles bleek dat veel landbouwvoertuigen niet in orde zijn. De verlichting werkt niet goed of is niet zichtbaar (vuil).

Tractors hebben nog wel eens delen achter de tractor die te ver uitsteken en er wordt onvoldoende markering gebruikt. Ondanks dat landbouwvoertuigen vaak groot en opzichtig zijn, blijft het belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers.

Gevaar voor andere weggebruikers

Door defecte verlichting kunnen andere weggebruikers minder goed anticiperen op het landbouwverkeer. Uitstekende delen zijn met name gevaarlijk voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (brom)fietsers, motorrijders en voetgangers. Het voertuig moet dus goed verlicht zijn en uitstekende delen moeten zijn voorzien van juiste markeringen. Zo kunnen andere weggebruikers het formaat van het voertuig, de aanhanger of de lading beter bepalen.

Schuivende lading

Tijdens controles zien agenten vaak dat de lading niet goed is vastgezet. Als het voertuig een ongecontroleerde wending maakt is de kans aanwezig dat de lading gaat schuiven waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De lading kan daardoor op de weg vallen of het gewicht verplaatst zich zo snel naar één zijde van het voertuig, dat het voertuig hierdoor niet meer goed bestuurbaar is of kantelt.

Reacties