Laatste dag Afvalrace – waar is die 100 kilo gebleven?

Zaterdagochtend keek het publiek op de Brink in Ruinen even vreemd op: 10 sportief geklede mensen renden met een afvalcontainer achter zich aan een rondje om de kerk.

Afvalrace

DSCF8086

Deze sportievelingen waren de deelnemers aan de Afvalrace De Wolden die op die dag het einde van hun afvaltraject bij trainers Reinier Schreuder en Remon Ernst feestelijk afsloten. Na de warming up rond de kerk werd op de parkeerplaats tegenover het fysiotherapie- en fitnesscentrum Schreuder een letterlijke “afvalrace” gehouden. De deelnemers renden een parcours met achter zich aan een kliko met daarin aan water het gewicht dat ze afgevallen waren. Na een estafette, een individuele wedstrijd en een race voor koppels, hadden zij hun laatste gezamenlijke trainingsactiviteit achter de rug.

DSCF8117 DSCF8097

DSCF8175

Smoothies

Nog even napraten met een lekkere smoothie uit de smoothiebar die de gemeente wel wilde uitlenen, gemaakt van sappig fruit van ’t Vershuus. De afvalracers kijken terug op 6 drukke maanden.

Ze hebben getraind op de locatie van hun personal trainers, maar ook gewandeld, gefietst, gestept, een bootcamp gedaan, boogschieten mogen uitproberen, een les streetdance gehad van Aismée de Beer, kortom ze zijn lekker bezig geweest. Met welk resultaat? Tja dat mogen ze pas zaterdagavond op het slotfeest onthullen dus dat hielden ze, ook voor elkaar, nog even geheim.

DSC_267913654238_603099996524951_4068224895958924558_n

Optutten

’s middags werd er in de Poort een soort mobiele beautysalon ingericht. De kapsters van Hair Fashion Koekange kwamen alle deelnemers voorzien van een feestelijk kapsel, visagiste Bettie Hummel zorgde er voor dat iedereen de allerbeste versie van zichzelf werd en de door boetiek de Smederije eerder die week al geselecteerde kleding voor de deelnemers mocht nu eindelijk gedragen worden.

DSCF8187

Twee deelnemers waren hierop een uitzondering: “de Jannen”! Want wat doe je als je na zo’n intensief afvaltraject weer in je trouwpak van jaren terug past? Aantrekken natuurlijk!

 

Catwalk

Een gezellige middag dus waar ook door de deelnemers nog veel teruggeblikt werd op hoe ze de Afvalrace ervaren hadden. Idereen is het er zonder uitzondering over eens: zonder mijn trainer had ik dit niet gekund. Ze stralen ook allemaal en sommigen oefenen samen vast even hoe ze ’s avonds over de catwalk zullen lopen.

DSCF8184

De Poort

Voordat het slotfeest losbarst, gaan de Afvalracers nog één keer samen aan tafel. Buitencentrum De Poort heeft een bijzonder smakelijk buffet voor ze klaar gezet en daar wordt zichtbaar van genoten. Tijdens het eten wordt natuurlijk ook nog veel gepraat over hoe het eten ging tijdens de Afvalrace. Bijzonder is dat de Afvalracers helemaal niet het idee hebben gehad dat ze “op dieet” waren. Wel zijn ze bewuster en gezonder gaan eten. De Jannen vertellen niet zonder trots dat ze gewoon “met de pot mee” aten en toch geweldig zijn afgevallen.

13654190_603101156524835_124151251813046261_n

Feestavond

En dan is het eindelijk zo ver! Op een groot scherm op het podium kan het toegestroomde publiek vast genieten van een diashow waar de “beginfoto’s” van de Afvalracers in verwerkt zijn en veel foto’s van de trainingen, de bootcamp, en zelfs een video van de geleerde streetdance bij danslerares Aismée de Beer. Dan worden de deelnemers één voor één het podium op geroepen.

Stoer lopen ze de catwalk af, blij met dat nieuwe lichaam en trots op wat ze bereikt hebben. Het publiek applaudisseert enthousiast. Het is ook niet niks: samen zijn de Afvalracers ruim, zeer ruim 100 kilo kwijtgeraakt! Wie in kilo’s wat minder is afgevallen, is vaak wel weer 10 cm of meer aan omvang kwijt of heeft een beduidend lager lichaamsvetpercentage. Ze stralen ook stuk voor stuk. Ze hebben er maandenlang hard voor gewerkt om gezonder en fitter te worden en het is ze gelukt!

13612340_603101303191487_822351126441108036_n

Kip met patat

Als Afvalracer Jan Ter Meer aan de beurt is om zijn verhaal op het podium te doen, ontstaat er grote hilariteit in het publiek. Jan had aan het begin van zijn afvaltraject aan zijn personal trainer Reinier Schreuder namelijk verteld dat hij elke week op donderdag voor zijn gezin patat en een kippetje haalt en dat hij niet van plan was om daar voor welke race dan ook verandering in te brengen. Je moet ook nog ergens van kunnen genieten, nietwaar? Als de afvalracers na de donderdagse training naar huis reden, zagen ze vol ongeloof hoe Jan inderdaad zijn auto voor de snackbar parkeerde om zijn wekelijkse verwennerij op te halen. Maar Jan staat daar nu wel op het podium, ruim tien kilo lichter, in zijn trouwpak, dus hij had gelijk: afvallen en genieten, dat gaat prima samen!

13612196_603101376524813_9189595950120835249_n

Nan van Eck, afvaltopper van de Afvalrace

Nan van Eck, niet de jongste deelnemer van de Afvalrace maar wel degene die procentueel gezien en ook in kilo’s uitgedrukt het meest afgevallen was! De personal trainers en de-wolden.nieuws hadden bij aanvang van de Afvalrace De Wolden afgesproken dat er voor de afvaller die in percentage uitgedrukt het meest afviel een extraatje zou zijn dus Nan kreeg niet alleen net als alle andere deelnemers een luxe badlaken, een cadeaubon van De Smederije en een prachtige bos bloemen van de Bloemenschuur, maar ook nog een cadeaubon voor twee personen voor het kuuroord Fontana in Bad Nieuweschans plus een zakcentje om daar een gezonde versnapering te kunnen kopen, want dat wisten de trainers inmiddels wel: bij Nan komt er niets ongezonds meer in! Ruim 32 kilo was Nan afgevallen en zo bijna 30% van haar eigen lichaamsgewicht verloren, een ontzettend knappe prestatie die ook een daverend applaus scoorde.

_DSC1316 (Large) _DSC1328 (Large) _DSC1329 (Large) _DSC1343 (Large) _DSC1346 (Large)

José en Melissa

Elke personal trainer had aan het begin van de Afvalrace 1 deelnemer geselecteerd die er qua motivatie en “drive” uitsprong en die het hele programma gratis mocht volgen. de-wolden.nieuws zorgde voor deze deelnemers voor wat leuke sponsoracties zoals een groentekrat uit de boerderijwinkel van de Noaberhoeve, een krat fruit van ’t Vershuus, een fotoshoot van fotograaf Michel Sander Boonstra en ga zo maar door. José en Melissa hebben beiden 6 maanden lang enorm hard gewerkt aan een gezonder en fitter lichaam en dat was te zien! Terwijl achter hen op het scherm de “voor en na” foto’s werden getoond, liepen ze over de catwalk alsof ze nooit anders gedaan hadden en vertelden met verve  over hun Afvalrace.

josé_voor
José voor de Afvalrace
_DSC1330 (Large)
José na de Afvalrace

Nee ze hadden niet het  gevoel gehad dat ze streng op dieet stonden, en ja ze hadden er van genoten. De saamhorigheid met de groep, telkens weer dat moment op de weegschaal  waarop er weer een kilo verdwenen was, de leuke kleren die ze nu aan konden, het plezier straalde van de dames af. En ja, ze blijven sporten want ze zijn er van gaan houden. Melissa traint verder bij Remon en José gaat afgezien van haar trainingen voortaan aan haar conditie werken op de step die ze daarvoor aangeschaft heeft.

melissa_voor
Melissa voor de Afvalrace
_DSC1335 (Large)
Melissa na de Afvalrace

 

Feest

Als iedereen op de catwalk en op het podium is geweest, is het tijd voor felicitaties van familie en vrienden en voor een feestje natuurlijk! Nog tijdens het feest worden er al nieuwe plannen gesmeed en komen de Afvalracers hun trainers vertellen: we hebben het er met de groep over gehad, maar we gaan door hoor! Een beter resultaat kun je als trainer bijna niet wensen: gezonde, fitte deelnemers die zo blij zijn met hun “nieuwe” lijf en hun nieuwe leven dat ze graag door blijven trainen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

DSCF8203

De feestavond is vastgelegd door Hendrik de Jonge van HDJ Fotografie en deze foto’s zullen op een later tijdstip uiteraard ook op de-wolden.nieuws worden geplaatst.

Een tweede Afvalrace zit er voorlopig niet in, maar wie ook graag een dergelijk programma zou willen volgen bij één van de beide trainers, met een afwisselende training, voedingsadvies, coaching-gesprekken en een grondige persoonlijke begeleiding kan natuurlijk altijd contact opnemen met Remon Ernst Mental in Motion of Reinier Schreuder van Fysiotherapie en fitnesscentrum Schreuder. Remon traint in Dedemsvaart en geeft bootcamps in Dedemsvaart en bij plan Schoonhoven, en Reinier traint in zijn praktijk in Ruinen en de buitenactiviteiten vinden ook daar, vlakbij de praktijk, plaats.

Op de pagina Afvalrace kunt u alle artikelen over de Afvalrace nog eens rustig doorlezen

13619940_1226074184092585_7439239920599829432_n

 

Reacties