Vis-cilinder bij bezoekerscentrum geeft kijkje op onderwaterleven

Foto: Natuurmonumenten/ Renate Sanders

Hoe maak je de onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar? Dat was de vraag waarmee Natuurmonumenten knappe koppen uitdaagde voor de Natuur Innovatieprijs 2015.

Het winnende idee, een vis-cilinder, wordt nu werkelijkheid. Mbo-studenten hebben het eerste werkende prototype geïnstalleerd in het ven bij bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen. Op 2 juni volgt een tweede prototype in het Naardermeer.

Onderwaterwereld boven

Het idee is even slim als simpel: het water, dat automatisch stijgt in de cilinder, warmt sneller op dan het water onder de waterspiegel. Koudbloedige vissen – die het warme water opzoeken – zullen de transparante cilinder dus vanzelf inzwemmen. Projectleider en boswachter Andre Donker: “Zo kunnen we onze prachtige onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar maken. Een echte aanrader weet ik als duikende boswachter. Ook wandelaars en fietsers krijgen nu de kans om die bijzondere natuur te beleven, gewoon vanaf de kant. ” De viscilinder in het ven naast het bezoekerscentrum is bijzonder goed zichtbaar vanuit het pad met de glazen wanden dat door het ven loopt. Deze zogenaamde Mozesgang heeft op zich al een enorme aantrekkingskracht op de bezoekers. Die zal nu alleen nog maar groter worden.

Natuur Innovatieprijs

Natuurmonumenten schreef de Natuur Innovatieprijs 2015 uit naar aanleiding van een landelijke achterbanraadpleging over recreatie. Donker: “Als delta heeft Nederland veel waternatuur met bijzondere planten, vissen en vogels. Maar wat er precies onder water te zien is, weten de meeste mensen niet.” Daarom deed Natuurmonumenten een oproep om de natuur onder water toegankelijker te maken. Natuurfotograaf Robert Verspui kwam met het winnende idee van de vis-cilinder.

WP_20160601_12_59_57_Pro (1)

Vakkanjers in actie

De uitwerking van het idee is neergelegd als pilotopdracht voor het Vakkanjerprogramma. Dit is een competitie waarin jonge techniektalenten van het mbo samenwerken aan innovatieve opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De Vakkanjers van ROC Mondriaan (Den Haag) en Summa College (Eindhoven) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de technische uitwerking van de vis-cilinder.

Reacties