Econoom Herman Idema over supersnel internet: “wie ’t niet heeft, doet niet meer mee”

Foto: mj jonkers

De mening van econoom Herman Idema over supersnel internet is helder:  “wie ’t niet heeft, doet niet meer mee”.

6649414029_375238f924_o

Het lijkt misschien een krasse uitspraak, maar Idema staat er vierkant achter. “Snel internet is de vierde nutsvoorziening. We vinden het allemaal heel normaal dat we de kraan alleen maar hoeven open te draaien en er stroomt fris helder drinkwater uit, met grote snelheid, net zo lang tot wij de kraan zelf weer dicht draaien. Zo zou het ook met internet moeten zijn” stelt Idema. “Gas, water en licht, in dat rijtje hoort ook een snelle internetverbinding thuis.”

kidslaptop

De Burgers

De consument wil kunnen Netflixen en wil goede wifi hebben, voor 50 of 60 euro per maand. En als we even geen internet hebben, wordt iedereen zenuwachtig, betoogt Idema, want dan zijn we niet bereikbaar. “Iedereen heeft thuis wifi, ook op vakantie vinden we gratis wifi al heel normaal. ” Snel internet is wat hem betreft gewoon de vierde nutsvoorziening. Een primaire levensbehoefte die noodzakelijk is om mee te kunnen doen in de digitale maatschappij. “Wie ’t niet heeft, doet niet meer mee”, aldus Idema.  Hij vindt het vreemd dat er wel wet- en regelgeving is die ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot elektriciteit, gas en water, maar dat iedereen zelf lijkt te moeten opkomen voor toegang tot snel internet.  “Alles gaat tegenwoordig toch digitaal” zegt Ideman bijna verbaasd. “Kijk maar naar onze interactie met de Belastingdienst, we moeten toch allemaal goed kunnen uploaden en downloaden? De overheid vraagt dat zelf van ons. Burgers hebben dus betrouwbaar en snel internet nodig.

DSCF7125

De Bedrijven

Bedrijven hebben veel voordeel van snel internet, legt Idema uit. Voor een bedrijf betekent een glasvezelaansluiting bijvoorbeeld dat er geen telefooncentrale meer nodig is dankzij VOIP. “Bankzaken, facturen, alles gaat tegenwoordig digitaal. Glasvezel kan het bedrijfsleven veel tijd en geld besparen”, zegt Idema. “Met snel internet wordt bijvoorbeeld ook bespaard op serverkosten. Iedereen kan nu werken in de cloud, dat geeft meer vrijheid, is betrouwbaarder, goedkoper en er is geen serversoftware en ook geen automatiseerder meer nodig. Werken in de cloud betekent dat  1 centraal agendabeheer mogelijk is, geen dubbele afspraken, werknemers hoeven vaak niet meer fysiek aanwezig te zijn. Je kunt immers alles bekijken terwijl je onderweg bent.” Idema ziet voor het bedrijfsleven alleen maar voordelen. “Alle administratieve rompslomp ben je kwijt, je administratie doe je zelf.  Je hebt alleen nog een accountant nodig voor de jaarrekening. Complete lagen kun je weglaten. Je hebt geen archief meer nodig, alles staat gewoon in de cloud, dat is ook veel handiger in noodgevallen, bijvoorbeeld bij brand”.

d16082f26

We kunnen niet meer terug naar een leven zonder internet, stelt Idema. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Particulieren en bedrijven die desondanks terughoudend zijn omdat ze hogere kosten verwachten, hoeven niet op begrip van Idema te rekenen. “Ga die kosten eens eerlijk vergelijken. Als je bedrijf ineens veel minder kosten maakt voor de telefooncentrale, de softwarepakketten, de telefoontikken, de onderhoudskosten, waar hebben we het dan over? En bij particulieren al helemaal. Kijk, met glasvezel is iedereen klaar voor de toekomst. En al  zou het je iets meer kosten, reken het eens uit, dan kom je op de prijs van 1 of 2 koppen koffie op een dag.” Het gezicht van Idema spreekt boekdelen. Dat mensen moeiteloos een nieuwe keuken aanschaffen van duizenden euro’s maar niet willen overstappen naar de voordelen van snel internet omdat ze denken dat ze dat meer geld gaat kosten, wil er bij hem niet in.

Buitengesloten

Wordt er geen snel internet aangelegd, dan raken de inwoners van het betreffende gebied al snel buitengesloten van de maatschappij, verwacht Idema. Dat is ook de reden dat hij een grotere rol voor de overheid ziet dan dat deze nu inneemt. “De overheid wil zelf dat we alles digitaal doen, kijk maar naar het DigiD. Dan hebben de burgers wel snel internet nodig om hun gegevens te kunnen uploaden.”

finger-769300_960_720

Idema maakt graag de vergelijking met nutsvoorzieningen als riool, water en elektra. “Mensen zouden het toch ook niet normaal vinden als ze hun drinkwater met jerrycannetjes tegelijk bij een vrachtwagen in de straat moesten ophalen? Het is geen kwestie van willen of niet willen, het is geen keuze, het is noodzaak. Zonder snel internet hebben we straks geen contact meer met de wereld om ons heen. Voor de zorg, vooral voor de ouderenzorg is snel internet onmisbaar. Ouderen kunnen thuis blijven wonen en toch digitaal contact hebben met de buitenwereld, met hun zorgverleners, kunnen boodschappen bestellen, even digitaal een praatje maken zonder de deur uit te hoeven”, legt Idema uit. “Snel internet is gewoon een noodzaak. Hebben mensen dat niet, dan raken ze buitengesloten. Je belastingaangifte, je verzekeringspolis, OV-kaarten, E-tickets voor reizen en evenementen, alles moet tegenwoordig digitaal geregeld worden. Je kunt straks geen TV-serie meer volgen zonder glasvezel. Alles, echt alles gaat digitaal en wie geen snel internet heeft, doet niet meer mee. Dan hebben we straks dus burgers die de hele wereld kunnen volgen en burgers aan wie de wereld voorbij  gaat.”

DSCF7131
Herman Idema

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen