Geen toestemming, toch ‘Do it yourself Ride en Run/Bike’ in Drents-Friese Wold

Do it yourself Ride en Run./Bike.
Do it yourself Ride en Run./Bike.
Foto: Eigen foto

Elsloo – Wanneer je van natuurbeheerders geen toestemming krijgt om een evenement te organiseren in een nationaal park, dan laat je het toch gewoon aan de potentiële deelnemers zelf over? Dat is de gedachte achter de Do it Yourself Ride en Run/Bike in het Drents-Friese Wold. Deze is zondag 16 juli vanuit hotel De Vrije Vogel in Elsloo.

Het is de allereerste “Do it Yourself” Ride en Run/Bike van Nederland, een gelegenheid waarbij mensen sportief bezig zijn en tegelijkertijd genieten van de prachtige natuur. De deelnemers trekken hun hardloopschoenen aan, vetten hun fietsketting in en halen hun paard van stal.

Unieke wedstrijdvorm

Ondanks het verbod op veel evenementen kunnen ze nu toch deelnemen aan deze unieke wedstrijdvorm. Stichting HorseOut! geeft ruiters de kans om hun eigen Ride & Run/Bike te houden. Het is geen grootschalig evenement, maar eerder een dag waarop enthousiaste ruiters individueel of in groepjes de paden verkennen. Ze kunnen op elk gewenst moment starten. Een klok op het terrein van Hotel De Vrije Vogel geeft aan hoe laat ze beginnen. Bij terugkomst lezen ze op dezelfde klok de finishtijd af. De stichting is nieuwsgierig naar de prestaties van de deelnemers en stuurt de tijden per e-mail aan alle deelnemers, zodat ze kunnen zien hoe ze het hebben gedaan.

Onnodig en onterecht

Hoewel Staatsbosbeheer evenementen op grote delen van het parcours verbiedt, vindt Stichting HorseOut! dit onnodig en onterecht. Ze zijn ervan overtuigd dat deze vorm van recreatie een nieuwe mogelijkheid biedt om sportief bezig te zijn in de natuur. De stichting heeft oog voor de kwetsbaarheid van de natuur en neemt verschillende maatregelen om dit te respecteren. Ze geven voorlichting over de schade die ontstaat wanneer men buiten de paden treedt, ze vragen ruiters om geen afval achter te laten en ze maken gebruik van elektrische voertuigen bij het uitzetten van de routes, om zo het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Op de betreffende zondag verzamelen de enthousiaste ruiters zich bij Hotel De Vrije Vogel. Ze zijn klaar om hun sportieve uitdaging aan te gaan en de prachtige natuur te verkennen. De lucht is helder, het weer is perfect en de sfeer is gezellig. Eén voor één vertrekken de deelnemers in combinaties van paarden, hardlopers en fietsers. Ze volgen de voorgestelde routes door het Nationaal Park en genieten van de rustige paden in het groene landschap.

Gedurende de dag keren de ruiters één voor één terug bij Hotel De Vrije Vogel. Ze zijn vermoeid maar voldaan, en natuurlijk nieuwsgierig naar hun finishtijden!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen