Pleidooi voor goedkopere starterswoningen

Foto:

Meppel – Vereniging Eigen Huis vraagt minister Hugo de Jonge jaarlijks minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro.

De vereniging doet de oproep omdat ze vindt dat jonge mensen weer perspectief moeten hebben op de huizenmarkt. VEH is daarom een petitie begonnen om aandacht te vragen voor de positie van starters. Ook voert de vereniging dit weekend op Lowlands actie voor starters.

De Jonge wil in de komende acht jaar 900.000 huur- en koopwoningen bouwen, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn voor starters. Dat is volgens de minister het geval bij koopwoningen tot 355.000 euro. VEH stelt dat nieuwbouwhuizen van rond die prijs voor starters nog steeds onbetaalbaar zijn. “Daarvoor moeten zij een minimaal jaarlijks inkomen hebben van twee keer modaal (76.000 euro). Een eigen woning raakt daardoor voor steeds meer jonge mensen uit het zicht.”

VEH ziet een koopwoning van 260.000 euro als ‘betaalbaar’. Tweeverdieners die samen anderhalf keer modaal verdienen (57.000 euro) kunnen ruim 250.000 euro aan hypotheek krijgen, mits er geen schulden of andere financiële verplichtingen zijn.

 

Bron: NieuwsNL/ANP/VEH. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen