Cursus voor zomersnoei van hoogstamfruitbomen

Snoeien van fruitbomen.
Snoeien van fruitbomen.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Landschapsbeheer Drenthe houdt op donderdag 9 juni en zaterdag 11 juni een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen in de zomer. Voor snelgroeiende (jong) volwassen fruitbomen, die al de juiste vorm hebben, is de zomer namelijk een ideaal moment om te snoeien.

Zodra de scheutgroei is gestopt, in de periode juni tot en met begin september, kunt u uw volwassen fruitboom snoeien. Snoeien in de zomer brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van de wintersnoei. Doordat de sapstroom zich in de zomer terugtrekt -de scheutgroei is immers gestopt-, is de reactiegroei van de boom beperkt. Takken die worden weggenomen, groeien minder snel terug en er ontstaat minder gauw waterlot rond de snoeiwonden. Naast het groeiremmende effect is ook het vlotte wondherstel een belangrijke reden om in de zomer te snoeien. Door de zomersnoei krijgen de vruchttakken meer ruimte en worden beter belicht, waardoor er ook minder kans is op ziektes en schimmels.

Waardevolle cultuurhistorie

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage hiervan stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard en omvat twee momenten, een cursusavond en een praktijkdag. Tijdens de cursusavond op donderdag 9 juni leren de deelnemers meer over het snoeien in de zomer en krijgen ze praktische tips aangereikt. De tweede cursusdag is een praktijkles op locatie (in Westerbork, het adres volgt later) en vindt plaats op zaterdag 11 juni.

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich via de website van Landschapsbeheer Drenthe (www.lbdrenthe.nl) aanmelden voor de cursus. Het aanmeldformulier staat in de agenda. Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe is deelname aan de cursus gratis. Wie geen vrijwilliger is en zich niet wil aansluiten bij een vrijwilligersgroep of bewonersinitiatief, dan wordt eenmalig € 35,00 in rekening gebracht. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, lunch en gereedschap. Voor de cursus geldt een maximaal aantal deelnemers van 20 personen.

Foto: Landschapsbeheer Drenthe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen