50.000 Opvangplekken nodig voor Oekraïners

Foto:

Zuidwolde – Gemeenten hebben begin mei 50.000 opvangplekken nodig als de toestroom van Oekraïners in het huidige tempo doorgaat. Het gaat ze lukken om dit aantal te realiseren zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.

Volgens hem zijn veel gemeenten nog in onderhandeling over honderden of zelfs duizenden plekken. De grote opgave zit volgens hem in het zoeken van nog meer plekken daarna. “De makkelijke opvangplekken hebben we inmiddels wel geregeld”, zegt de burgemeester van Nijmegen. In de gemeente De Wolden is het vinden van geschikte opvanglocaties ook een probleem.

Nu heeft elke regio dezelfde opdracht gekregen om minimaal tweeduizend bedden te regelen. Veel regio’s zitten hier al ver boven. In de volgende stap gaan de burgemeesters over op maatwerk en “dan kunnen de getallen uit elkaar gaan lopen”. Als voorbeeld noemt hij een cruiseschip dat niet overal kan liggen.

Drenthe
Veiligheidsregio Drenthe meldde eind maart al 2000 opvangplekken gereed te hebben, op locaties als het voormalige Fletcher hotel in Emmen (foto), het voormalige Nassaucollege in Beilen en het voormalige jeugdinternaat in Papenvoort. Inmiddels staan een kleine 900 vluchtelingen uit Oekraïne officieel ingeschreven bij de Drentse gemeenten, zo meldde het CBS eind vorige week.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: redactie.

Reacties

Cookieinstellingen